19 / 04 / 2024

6 adımda ev almak!

6 adımda ev almak!

Ev satın almak için detaylı bir araştırma yapmanız gerekiyor. Lokasyon ve bütçe gibi karar verilmesi gereken noktalar bulunuyor. İşte adım adım gayrimenkul yatırımı...




Ev satın alırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunuyor. Nerede olduğu, ne kadar olduğu, kaç odalı olduğu, krediye uygunluğu, toplu taşıma ve sosyal alanlar yakın olup olmasına bakılması gerekiyor.


İyi bir gayrimenkul yatırımı yapmak için; doğru araştırma, doğru planlama ve doğru noktada harekete geçmek gerekiyor. Tüm bu adımlar içinde onlarca farklı noktayla birlikte oluşuyor. En çok kazandıran gayrimenkul yatırımı için bu adımlara dikkat edilmesi gerekiyor...


1- BÜTÇENİZİ HESAPLAYIN

Ev aramaya başlamadan önce bütçeyi doğru belirlemeniz gerekiyor. Bütçe belirlenmesindeki en önemli detaylardan biri de gelire göre ne kadar kredi çekilebileceğini yaklaşık olarak belirlemek oluyor. Bütçe yaparken ödenmesi gereken tapu alım masraflarının, döner sermaye giderlerinin ve hizmet bedelinin de bu bütçeye eklenmesi gerekiyor.


2- TAPUSUNU İNCELEYİN

Almak istediğiniz evin tapusunu detaylı olarak inceleyin. Sahip olduğu hukuki statü gelecekte büyük problemlerle karşılaşma ihtimalinizi minimuma seviyelere düşürecek.


3- KREDİYE UYGUNLUĞUNA BAKIN

Krediye uygun olmayan bir ev için çaba harcamak, zaman kaybının yanında bu durumu bankaya ekspertiz ücreti ödedikten sonra öğrenmenizle, ekspertiz ücreti iade edilmediği için nakit kaybı yaşamanıza da neden oluyor.


4- HACİZ YOKSA  ALIN

Almak istediğiniz evin üzerinden haciz kaydı ya da ipotek kaydı olup olmadığını araştırın. Evin ipotekli olması durumda ise ipoteği kabul ettiğiniz sürece tapuyu üzerinize alabiliyorsunuz. Ancak banka ipoteği haricinde, şahıs veya kurum ipoteği olması durumunda konut kredisi kullanmıyorsunuz.


5- AİDATI ÖĞRENİN

Ev satın alırken aidat miktarlarını görmezden gelmeyin. Satın aldığınız evin, aidat yükünü mutlaka hesaplayın. Bu aidat miktarı evde kendiniz oturduğunuz takdirde, sizin ödemeniz gereken önemli bir yük olacaktır. Aynı zamanda evinizi / dükkanınızı kiralamak isteyenler bu aidat değerlerini mutlaka değerlendirecek.


6- KİRA ÇARPANINI HESAPLAYIN

Yatırım yapacağınız için o bölgede belirlenen kira çarpanını mutlaka incelemelisiniz. Uzun bir amortisman süresi, sizi yıpratabilir. Yatırımınızın dönüşü mutlaka defalarca kez farklı çarpanlarla değerlendirerek ölçmeniz gerekiyor.


Satın almak istediğiniz evin içerisinde bir kiracı oturuyorsa, kiracının ödediği ücret üzerinden evinizin amortisman süresini hesaplayabilirsiniz. Türkiye’de amortisman süreleri 16 ile 26 yıl arasında değişmektedir. Evinizin değerini, evinizin aylık kira gelirine böldüğünüz takdirde kaç ay içerisinde evinizin, amortisman süresini tamamlayacağını görebilirsiniz.