19 / 04 / 2024

500 bin liralık evi 300 bin liraya alabilirsiniz!

500 bin liralık evi 300 bin liraya alabilirsiniz!

Konut almak isteyen vatandaşlar ucuza ev sahibi olmanın yollarını arıyor. İcraya düşen konutlar emsallerinin yüzde 40 civarında altında satılıyor. İşte ucuz konut satın almak için gerekli olan tek şart...



İcralık olan evleri satın almak eskisinden daha kolay hale geldi. Hürriyet gazetesinden Burak Taşçı'nın haberine göre, yükümlülüğünü yerine getiremeyenlerin konutlarına alacaklı taraf icra takibi başlatıyor. Bu noktadan sonra ise icra daireleri satış işlemini başlatıyor.


İcra daireleri tarafından satışa çıkarılan konutlara ilişkin tüm bilgileri esatis.uyap.gov.tr adresinden görmek mümkün oluyor. Evin fotoğrafı, içerisinde bulunan mutfak, laminant, banyo malzemelerinin özellikleri, toplu ulaşıma yakın olup olmadığı gibi bir çok bilgi icra dairelerinin ilanlarında yer alıyor. Evin özelliklerini görebilmek için UYAP sistemine ücretsiz olarak üye olmanız gerekli.


İCRADAN EV ALMAK KARLI MI?


Türkiye'de konut satın almak oldukça zor. İcraya düşen daireler emsallerinin yüzde 40 altında satılıyor. 500 bin liralık daire, icra ihalesinde 300 bin liradan satılabiliyor.



İCRA İHALESİNE KİMLER KATILABİLİR? TEMİNAT NEDİR?


18 yaşını doldurmuş olan herkes icra ihalesine katılabilir. Aranan tek şart alınacak olan konutun yüzde 20’sinin teminat olarak bulundurulması veya ilgili icra dairesinin hesabına yatırılması. İhale sonucunda konutu satın alamazsanız teminatınız hiçbir kesintiye uğramadan geri iade ediliyor. Eğer ihaleyi kazanırsanız teminat dışında kalan parayı yatırarak evin tapu işlemlerini yapabiliyorsunuz. Örnek olarak muhammen bedeli 500 bin lira olan ev için 100 bin lira  teminat yatırmanız gerekiyor. Muhammen bedel de ihale yolu ile satışı planlanan taşınır ya da taşınmaz bir malın, piyasa koşullarına göre bilirkişi tarafından tayin edilmiş piyasa değeri.


İCRALIK EV KREDİYLE ALINIR MI?


Bankalar icralık evlere kredi vermeye pek yanaşmıyor. Bunun nedeni de ihale kazanılsa bile ihalenin feshi davasının açılabilecek olmasıdır. İhaleye katılıyorsanız eğer verdiğiniz teklifin tamamının nakit olarak bulundurulması gerekli.


ŞARTNAME İYİ OKUNMALI


İhaleye ilişkin olarak icra dairesinin hazırlamış olduğu şartnamenin iyice okunması ve anlaşılması gerekli. “Hisseli konut mu, şerh var mı” bunlara dikkat etmek gerekli.



İHALEYİ KAZANDIKTAN SONRA NE YAPILMASI GEREKİYOR?


İhale sona erdi ve hayalinizdeki konutu aldınız fakat her şey bitmiş olmuyor. Eğer herhangi bir sorunla karşılaşmazsanız 10 gün içerisinde evin ihale değerinin tamamının yatırılması gerekiyor. Evin ödemesini yaparken KDV de karşınıza çıkacak. KDV tutarı 150 metrekareye kadar olan konutlarda yüzde 1 ,üstündeki evlerde ise yüzde 18. Tüm ödemeler yapıldıktan sonra da icra dairesi, ilgili tapu dairesine tescil işlemleri için yazı yazar ve tapu ihaleyi kazanana veriliyor.


3 YIL SATILMAMA ŞARTI


İcradan alınan evlerin  ticarete konu edilmemesi için caydırıcı olmak adına vergi şartı da var. İhale tarihinden itibaren 3 sene içerisinde satış yapılırsa Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi ödemek zorunda kalınıyor. Eğer 3 seneden sonra satışı yapılırsa herhangi bir vergi sorunu oluşmuyor.


İHALENİN FESHİ DAVASI NEDİR?


İcra ihalesini kazansanız da sonrasında dava ile karşılaşmanız mümkün olabilir. İhalenin feshi davası, ihaleye katılan kişilerin ihalede usulsüzlük olduğu iddiasıyla açılıyor. Açılma süresi de ihale tarihinden itibaren 7 gün. İcra mahkemesi 20 gün içerisinde duruşma gerçekleştirir. İhaleye fesat karıştırma, ihaleye katılacak olanları engelleme, ihalenin yapılacağı mülke ilişkin bilgilerin gizli tutulması gibi sebeplerle ihalenin feshi davası açılıyor. Genelde icra daireleri usulsüzlük yapılmaması için de titiz davranıyor.


İHALEDE SİSTEM NASIL İŞLİYOR?


İhale açılmadan önce konutun rayiç bedelinin değerlemesi yapılıyor. Örnek olarak 380 bin TL'lik rayici olan daire 198 bin TL'den ihaleye açılır. Yapılan ilk ihalede evin muhammen bedelinden yüzde 50 düşük teklif gelirse satış yapılmaz ve ihale 2. defa 10 gün sonra aynı icra dairesi tarafından tekrarlanır. Evin yüzde 50 muhammen bedelinin üstünde teklif veren de ihaleyi kazanmış olur. Bu durumla karşılaşılmaması için de icra daireleri genelde evlerin yüzde 50’sinin çok az üzerinde fiyatlardan ihaleyi açar.


İCRA DAİRESİNE ÖDEME YAPILIR MI?


İcra ihalelerinde, malı satın alan vatandaşlar satış bedeli dışında ihale bedeli üzerinden KDV ile damga vergisi ve tellaliye benzeri giderleri ödemek zorunda. Tüm bunların yanında tapu masraflarını da ihaleyi kazanan kişi öder.


OTOMATİK TEKLİF TANIMLAMAK MÜMKÜN


İcra dairesine gitmeden de ihaleye katılmanız mümkün olabiliyor. Eğer UYAP sisteminde otomatik teklif verme seçeneğini kullanırsanız ihaleye gitmeden de ihaleye girebilirsiniz. Örnek olarak 250 bin liradan açılan ihalede 300 bin liraya kadar otomatik teklif seçeneğini açarsanız ihale 275 bin lira da bitse bile siz 276 bin lira ödeyerek satın almayı yapabilirsiniz.


UYAP’IN SİTESİ NASIL KULLANILIR?


UYAP’ın e-satış sistemine ücretsiz üye olduktan sonra taşınır, taşınmaz, taşıt gibi seçenekleri seçip istenilen adreslerde ya da istenilen özelliklerdeki gayrimenkullere bakmak mümkün. İhaleye ilişkin tüm bilgiler detaylarına bakarak da görüntüleniyor.