25 / 04 / 2024

4 banka 3 milyar liralık konut kredilerini ihraç edecek!

 4 banka 3 milyar liralık konut kredilerini ihraç edecek!

Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Garanti Bankası 7 Aralık’ta toplam 3 milyar 150 milyon lira tutarındaki konut kredilerini ihraç edecek...


Varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihracı için talep toplaması dün başlamıştı. Söz konusu talep toplama dönemi yarın sona erecek. Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Garanti Bankası 7 Aralık’ta toplam 3 milyar 150 milyon lira tutarındaki konut kredilerini ihraç edecek.


Önceki gün potansiyel nitelikli yatırımcılara bir sunum gerçekleştirildi. Sunumdaki bilgiye göre toplam 629 bin 544 bireysel müşteriye verilen ipotek teminatlı krediler ihraç edilecek. 

Hürriyet'ten Şebnem Turhan'ın haberine göre, İlk etapta Ziraat Bankası 1 milyar, Halkbank 1 milyar, Vakıfbank 1 milyar, Garanti Bankası ise 150 milyon liralık ihraç gerçekleştirecek. Sunumdaki bilgilere göre, Ziraat Bankası 7 milyar, Halkbank 10 milyar, Vakıfbank 18.2 milyar, Garanti ise 30.3 milyar liralık program büyüklükte olacak.


Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası tarafından kurulan Varlık Finansman Fonu, 7 Aralık’ta 4 bankanın ihraç edeceği İpotek Teminatlı Menkul Kıymetlerden (İTMK) oluşan tahvil ihraç edecek. 4 dev bankanın oluşturduğu kredi havuzu için her bankaya özel bir teminat oluşturuldu. Halkbank’ın teminat havumu 15 milyar lira, Ziraat Bankası’nın teminat havuzu 14 milyar lira, Vakıfbank’ın teminat havuzu 13.2 milyar lira ve Garanti Bankası’nın teminat havuzu ise 8.6 milyar lira oldu. 


5 yıl vadeli yapılacak ihraçta yatırımcıya yılda 4 defa kupon ödemesi gerçekleşecek. Garanti Bankası ile Vakıfbank vadeyi ‘soft bullet’ yapısı ile 18 ay uzatma süresine de sahip. İhraç edilen konut kredilerinde ise ağırlık İstanbul’dan. Halkbank’ın ihraç ettiği konut kredilerin yüzde 20’si, Ziraat’in yüzde 21.7’si, Garanti’nin yüzde 31.4’ü, Vakıfbank’ın ise yüzde 25.5’i İstanbul’da kullandırılmış.


Sunumda, VDMK ihracının yatırımcılara sağladığı avantajlar ise şu şekilde açıklandı:

- Bankaların yapacağı ipotek teminatlı menkul kıymet kupon ödemelerine dayalı nakit akışından faydalanma imkanı

- İhraççı bankaların genel yükümlülüğü yanı sıra düşük takibe düşen kredi oranına sahip bireysel konut kredileri ile teminatlandırılmış yapı

- Asgari yüzde 20 teminat oranı taahhüdü ile güçlendirilmiş yapı 

- Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’tan 1 yıl boyunca VDMK geri alım garantisi.


 4 banka 3 milyar liralık konut kredilerini ihraç edecek!