29 / 03 / 2024

Türkiye'de 7 milyon konutun dönüşmesi gerekiyor!

Türkiye'de 7 milyon konutun dönüşmesi gerekiyor!

Türkiye'de 20 milyon konutun 7 milyonunun dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyleyen Hasan Kahvalı. bu binaların bir kısmında plan proje olmadığını ve bir kısmının da eski yönetmeliklere göre yapılmış, sağlıklı kabul edilmeyen binalar olduğuna dikkat çekti.


Türkiye'de 20 milyon konutun 7 milyonunun dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyleyen Ağaoğlu Genel Müdürü Hasan Kahvalı. bu binaların bir kısmında plan proje olmadığını ve bir kısmının da eski yönetmeliklere göre yapılmış, sağlıklı kabul edilmeyen binalar olduğuna dikkat çekti. Türkiye geneli için toplam 7 milyon konutun dönüşmesi gerektiğini kaydeden Kahvalı. "Bu dönüşüm ancak 20 sene civarında gerçekleşir. 7 milyon konuttan senede sadece 350 bin konutu kentsel dönüşüme tabi tutsak 20 senede bitirebiliriz." dedi. '350 bin konutun dönüşmesi bir başarıdır." ifadesini kullanan kullanan Kahvalı. "Ülkenin geleceğiyle ilgili 20 sene uzun bir zaman değil. Bu arada başımıza deprem gibi bir felaket gelirse bunun faturası  İstanbul  için çok ağır olur. İstanbul'da I milyon konulun mutlaka dönüşmesi lazım." diye konuştu. Bugün TV'de Üç Nokta programına konuk olan Kahvalı. kentsel dönüşümle ilgili önemli bilgiler verdi. 


Ağaoğlu Genel Müdürü Hasan Rahvalı, kentsel dönüşüm projelerinin istikrarlı ve planlı olması gerektiğine dikkat çekti. Dönüşümün şehircilik anlayışına uygun yapılmadığını belirten Rahvalı, "Kentsel dönüşüm sadece bina dönüşümünü kapsamamalı." dedi. Rahvalfya göre Türkiye'de kolektif bir dönüşüme ihtiyaç var. 


Kentsel dönüşüm projelerinin uzun vadede istikrarlı ve planlı olması gerektiğine dikkat çeken Rahvalı. dönüşümün şehircilik anlayışına uygun olarak yapılmadığını belirterek. "Kentsel dönüşüm sadece bina dönüşümünükapsamamalı. yılda 50 binden az konut olmamalıdır. Dönüşüme ihtiyaç duyan lüks semtlerde de binalar var. Bağdat Caddesi bölgesinde hemen hemen her sokağın başında bir inşaat var. Bu bence çok sağlıklı değil. Şehircilik anlayışına uygun olarak yapılmıyor." ifadelerini kullandı. Kahvalı. "Kolektif çalışmaya ihtiyaç var. Bu maliyetli ama bunu başaran ilçeler de var. Gaziosmanpaşa Belediyesinin çalışmalarını örnek olarak verebiliriz. 


Bunlar bölgesel çapta çok güzel dönüşümü organize ettiler ve başardılar. Belediyenin iştiraki bu işi organize ediyor, belediyenin iştiraki vatandaşla anlaşıyor, anlaşmanın akabinde de müteahhit firmayla vatandaşı karşı karşıya getirmeden herkesin hakkını adaletle alacağı bir sistem. Biz orada yer almadık ama başarılı buluyoruz. Fikirtepe aynı başarıyı elde edemedi. Orada bir kaos yaşandı. 


Arsa sahiplerinin ütopik beklentilerine evet diyen az evvel söylediğiniz 20 bin kuruluşun bazılarını yüzde 80-85'lerle kat karşılığı yer alıp sonra da zor bırakıldığını görüyoruz." dedi. Konut almak isteyenler için iyi bir dönem olduğunu söyleyen Rahvalı. önceden ruhsatsız satışların kat karşılığı plan proje olmadan yapıldığını kaydetti. 


Maketten satış dendiğinde plan. proje, ruhsat olmayan satışların anlaşılması gerektiğini vurgulayan Kahvalı. "Artık bunu yapamıyorlar. Ruhsatsız olan satışların yapılamıyor olmasını son derece olumlu karşılıyoruz." diye konuştu. 


Agaoglu Genel Müdürü Hasan Kahvalı. "Faizlerin düşmesini bekliyoruz ama faizlerin düşmesi konut maliyetlerinin artışına bakarsanız bugünden alman konutun kârıdır bu. Ekonomik değerlendirme dalgalanmalarında Sayın Ağaoğlu'nun mesajlarından şunu duymuşsunuzdur. Bizde yavaşlama yok hatta şu kadar projeye de imza attık. Bizde sürekli sanayi mantığıyla üretim devam eder ve bunları defalarca yaşadık. Ertelenen alımlar belirsizliklerin ortadan kalktığı dönemlerde birden alıma dönüyor ve orada fiyatlar da paralelinde artmış oluyor. Gayrimenkul hiçbir zaman yatırımcısını yanıltmamıştır. Kendi ihtiyacınız için konutu almanız en mantıklı çözüm. 


Dünya metropolleriyle karşılaştırdığımız zaman da İstanbul çok ucuz. Dünyanın bileşik katı entegre olduğu dönemde 1 metrekare konutun Londra'da 50-100 bin l'ound'lardan. Paris'te 50 bin Huro'lardan bahsediliyorsa İstanbul'da bir gün bunları görecektir. İstanbul şu anda dünya metropolleri içerisinde birçok araştırmada en ucuz kent." değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'de 20 milyon konutun 7 milyonunun dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyleyen Ağaoğlu Genel Müdürü Hasan Rahvalı. bu binaların bir kısmında plan proje olmadığını ve bir kısmının da eski yönetmeliklere göre yapılmış, sağlıklı kabul edilmeyen binalar olduğuna dikkat çekti. 



Zaman 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler