29 / 03 / 2024

Kocaeli'ndeki çarpık kentleşme son bulacak!

Kocaeli'ndeki çarpık kentleşme son bulacak!

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi' nde kentsel dönüşümle ilgili önemli kararlar alındı. Karaosmanoğlu. "Kentsel Dönüşümde özel sektör baş ağrıtıcı diye girmek istemiyor. Biz, şimdi plan değişikleri yaparak müteahhitleri teşvik ediyoruz" dedi.


Çarpık kentleşme konusunda arzu ettikleri hızı bulamadıklarını belirten Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu. "Kentsel Dönüşümde özel sektör baş ağrıtıcı diye girmek istemiyor. 

Biz, şimdi plan değişikleri yaparak müteahhitleri teşvik ediyoruz" dedi. Çarpık kentleşmeye neşter vuracaklarını belirten Başkan Karaosmanoğlu, belediye yetkililerinin müteahhitlerle toplantı yapacağını açıkladı. 


Mecliste kabul edilen İmar ve Bayındırlık Komisyonun raporuna göre kontrolü Büyükşehir Belediyesi'nde olmak üzere ilçelerde gecekondu, ruhsatsız yapılaşmanın ve eski kent dokusun ortadan kaldırılması için Büyükşehir Belediyesi tarafından teşvik modeli uygulanacak.


Uygulama imar plan değişikliği yapılmak suretiyle 5-10 bin metrekarelik boş parsellerde en az 3 adet parsel birleşimi ile oluşturulacak alanda 1 kal fazla kat artışı sağlanacak. 


1 500 metrekarelik alanlarda yüzde 30'u kadar kısımda kötü (gecekondu, ruhsatsız, eski yapılar) yapı varsa yıkılması koşuluyla I kat, 1500 metrekareden büyük alanlar da en az yüzde 50 kötü yapı varsa kötü yapıların tamamının yıkılması koşuluyla ve plan tadilatı aranmadan fazla 2 kat izni verilecek. Oy birliği ile kabul edilen maddeye göre. Büyükşehir Belediyesi'nin uygulayacağı bu çalışma Meclis onayından önceki yerlerde geçerli olacak. 


Mavi Kocaeli