Kentsel dönüşümün ada bazında yapılması gerektiğini savunan ESO ve MEYDD Başkanı Bahattin Akyüz, “Benim düşünceme göre Manisa’nın yapılaşmasına kentsel yenileme değil. Kentsel dönüşüm yapılmalıdır."dedi.
Şimdiye kadar hiçbir belediyenin bu tür girişimlerde bulunmadığına dikkat çeken Akyüz, sivil toplum kuruluşları ile yapılan toplantılardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu tür istişareler içinde bulunulmadı. Bu toplantılardan memnuniyet duyuyoruz. Bunu ilk olarak Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk gerçekleştirdi. Hakikaten de verimli geçmişti. Geçtiğimiz günlerde de Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ile bir araya deldik. Bu toplantıda bizler için çok iyi geçti. İmar yapacaksan, kamulaştırma yapacaksan, istimlak yapacaksan, imar revizesi yapacaksan veya imar değişikliği yapacaksan, mutlaka bunlara sivil toplum kuruluşları da dahil edilerek danışılmalıdır. Biz bunlara susamışız. Geçmişte belediye başkanlarımız sivil toplum kuruluşları ile buna benzer ilişkiler içerisine girmediler. İlçe belediyelerimiz bizlerle fikir alışverişinde bulunarak, bizlerin fikirlerini değerlendirmesi bizleri mutlu etmektedir. Bu toplantıları sadece bizlerle yapmıyorlar. Diğer sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerini öğreniyorlar. Bu yapmış oldukları çalışmalar bizler fazlasıyla memnun ediyor. Hepimiz Manisa’da yaşıyoruz. Kendimize göre Manisa’ya bir katkıda bulunabilmek için fikirlerimiz ortaya koymalıyız. Bu fırsatın bizlere sunulmasını takdirle karşılıyoruz. Manisa’nın ilerlemesi, büyümesi için herkesin elini taşın altına sokması gerekir. Bu şehirde yaşıyorsak şehrimize sahip çıkmalıyız. Yapılan toplantının oldukça verimli geçti. Bu tür çalışmaların sürdürülmesini istiyoruz. Bu toplantılar Manisa’ya katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
"Kentsel yenileme değil kentsel dönüşüm"
Kentsel dönüşümün ada bazında yapılması gerektiğini savunan Akyüz, “Benim düşünceme göre Manisa’nın yapılaşmasına kentsel yenileme değil. Kentsel dönüşüm yapılmalıdır. Eski binayı yıkıp yerine yeni bina yapılarak kentsel dönüşüm olmaz. Kentsel dönüşüm uygulamaları ada bazında yapılmalıdır. Ada bazında yapıldığı zaman sosyal donatı ve alanları, otoparkı, binaların iç içe girmediği, yeşil alanlarının bol olduğu takdirde Manisa’nın görünümüne de başka bir hava katacaktır. İnsanların ferah ortamlara yaşamasına sağlayacaktır. Bu işi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir, Yunusemere ve Şehzadeler belediyeleri bir araya gelerek bu konuyu ele almalıdırlar. Bu konuda çözüm noktasında ortak çalışma içerisine girmelidirler. Varoş diye tabir edilen yerlerde de, kentsel dönüşümün içine dahil edilip çok bütün sosyal donatıları ile burada bir dönüşüm yapılabilir. Sürekli batıya doğru şehirleşeceğiz diye bir şey yok. Şehir Çobanisa'ya doğru da açılabilir. İleride Muradiye’ye kadar yapılaşma gerçekleştirildi. Daha sonra gidebileceğin bir yer yok. Daha sonrası birinci sınıf tarım arazisi buralar da şehirleşme olmaz” dedi.
Hür Işık Gazetesi