28 / 03 / 2024

Ankapark projesine Bakanlıktan durdurma kararı!

 Ankapark projesine Bakanlıktan durdurma kararı!

ANKAPARK’ın yapılmasına olanak sağlayan Bakanlar Kurulu kararının kamu yararı ve hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.



Danıştay 14. Dairesi,  Ankara  Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in en büyük projelerinden biri olarak tanıtılan ANKAPARK’ın yapılmasına olanak sağlayan Bakanlar Kurulu kararının kamu yararı ve hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.


TMMOB, kamuoyunda ANKAPARK olarak bilenen projenin durdurulması için dava açmıştı. Davada, Bakanlar Kurulu kararı ile Ankara Hayvanat Bahçesi Alanı Yenileme Alanı olarak ilan edilme kararının iptali ve yürürlüğünün durdurulması talep edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Bakanlar Kurulu kararının hukuka uygun olduğu gerekçesiyle açılan davanın reddini istedi. 



Davaya bakan Danıştay 14. Dairesi’nin istediği bilirkişi raporunda  işlemin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve mevzuatın ve evrensel ilkelerin tanımladığı kriterlere uygun olmadığı tespitinde bulunarak, özetle şu değerlendirmelerde bulundu:  “ Dava konusu alanın ‘Mutlak Tarım Alanı’ özelliğine sahiptir. Yenileme olacaksa alanın tarıma ve doğal niteliğe kavuşması yönünde bir strateji izlenmeli.” Daire de rapor doğrultusunda, oy çokluğuyla, bakanlar kurulu kararının durdurulmasına hükmetti.



Hürriyet