29 / 03 / 2024

Hamit Demir: İnşaatta olumlu yansımalar 2013’ün ikinci yarısında!

 Hamit Demir: İnşaatta olumlu yansımalar 2013’ün ikinci yarısında!

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, İnşaatta olumlu yansımaların 2013’ün ikinci yarısında gerçekleştirileceğini belirtti...


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, yılsonunun yaklaştığı şu günlerde geçtiğimiz yıl ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 2013 yılı ilgili görüşlerini de dile getiren Demir, sektörün 2012 yılında birçok olumlu gelişmeyi yaşadığını ancak bu gelişmelerin yansımalarının ancak önümüzdeki yılın ikinci yarısından sonra belirginleşeceğini belirtti. Hamit Demir; mütekabiliyet yasası, tüketici yasası ve kentsel dönüşüm projelerini hükümetimizin sektörün canlanması açısından attığı büyük adımlar olarak işaret ederken, Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesini de inşaat sektörüne yurtdışından gelen büyük destek olarak nitelendirdi.


 


İnşaat sektöründe 28 yıllık birikimi ve deneyimi ile sayısız konut projesine imza atan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir yaptığı açıklamada; “2012 yılının ilk ayları sektörümüz için pek umutlu değildi, ancak yılın ikinci yarısı öncelikle Mütekabiliyet Yasasını getirdi. Gayrimenkul piyasası için canlılık sinyallerini böylece almaya başladık. Yasa, sadece bireysel değil yabancı fon ve kurumsal yatırımcılardan gelen talebe de olumlu yansıdı. Ardından tüketici yasasının sektöre getirdiği düzenlemeler ve kentsel dönüşüm 2013’ü daha iyi geçirebileceğimizin göstergesi oldu.” dedi.


 


“Hükümetimizin istikrarlı ve başarılı ekonomik stratejileri sayesinde yılın son aylarında Fitch’in 18 yıl aradan sonra Türkiye’nin notunu “BB+’dan, “BBB”ye yükseltmesi, ülkemize yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcı için güven ortamını yarattı” diyen Hamit Demir; “Yatırımların artışı beraberinde faizlerdeki düşüşü getirecek. Kredi notumuzun artırması, ülke ekonomisinin önünü açacak ve tüm sektörler için olduğu gibi inşaat sektöründe de hem yabancı hem de yerli yatırımcı için ülkemiz cazip hale gelecek. Bu kararın etkilerinden sektörümüz önümüzdeki yıl fazlasıyla nasibini alacaktır” diye konuştu.


 


BELİRSİZLİKLER YIL BİTMEDEN ÇÖZÜLMELİ


 


Tüm bu olumlu gelişmelerle birlikte sektörün bazı belirsizlikler de yaşadığına dikkat çeken Demir, “Lokasyona göre uygulanacağı belirtilen KDV oranlarındaki değişiklik tam olarak netleştirilmedi, tüketici yasası kapsamında maketten satışın yasaklanması gündeme geldi ancak uygulamanın sınırları tam olarak çizilmedi. Böyle belirsizlikler sektörümüz için güven ortamını sarsıyor.  Bu belirsizliklerin çözümü ise sektörün daha sağlam ve güvenli bir ortama kavuşmasını sağlayacaktır.” dedi.


 


 


OLUMLU ADIMLAR 2012’DE SONUÇLAR 2013’TE


 


Olumlu gelişmelerin özellikle 2013 yılının ikinci yarısında yaşanacağını belirten Hamit Demir, “2013 yılının ilk yarısında inşaat sektöründe taşlar yerine oturacak. Markalı konut üretimi yapmayan, güvenilirliği sorgulanabilecek birçok firma önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren sektördeki faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalacak. İnşaat sektöründe artık “Sat-Yap” sistemi geçerli, en güçlü şirketler bile bu şekilde çalışıyor. Satış durursa inşaat sektörü de durur. Sektörde tüketici güveninin yeniden kazanılması, yeni yatırımların da önünü açacaktır. 2013 yılının ikinci yarısında yaşanacak gelişim sürecinin 2014 yılının ilk aylarında zirve yapacağına inanıyorum” dedi.


 


BEYLİKDÜZÜ’NÜN YILDIZI DAHA DA PARLAYACAK


 


Hamit Demir, 2013 yılı için yaptığı sektör değerlendirmeleri sırasında Demir İnşaat olarak son yıllarda yatırımlarını yoğunlaştırdıkları Beylikdüzü bölgesi ile ilgili görüşlerini de paylaştı. Hamit Demir, “Şu an Beylikdüzü’nde metrekare fiyatları 2 bin-2 bin 500 Türk Lirası arasında değişiyor. Bu fiyatların 2014 yılı sonuna kadar 4 bin TL.’ye ulaşacağını düşünüyorum. Metrobüsün Beylikdüzü’ne ulaşması özellikle ikinci el piyasasını canlandırmıştı ancak önümüzdeki dönem içinde ikinci elde bir düşüş yaşayarak normal seyrine dönerken, sıfır konut satışları artış trendi gösterecek” diye konuştu.


 


Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri olan inşaat sektörünün her geçen gün daha da gelişeceğine inandığını belirten Hamit Demir, “Hükümetimize ve sektörümüzle ilgili aldığı kararlara güveniyoruz, Demir İnşaat olarak bu güvenle yolumuza devam edeceğiz ve önümüzdeki yıllar için planladığımız büyük ölçekli bir çok projeyi hayata geçireceğiz” diyerek sözlerini bitirdi.





Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler