29 / 03 / 2024

Türkiye'de yatırım için emlak ve altın tercih ediliyor!

 Türkiye'de yatırım için emlak ve altın tercih ediliyor!

Finansbank Bireysel Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, Türkiye'de akla ilk gelen yatırım aracının yüzde 41 ile altın, yüzde 19 ile gayrimenkul olduğunu söyledi...


Finansbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Aydın'a göre yatırımlarda hisse senedi ve yatırım fonunun payı ise oldukça düşük.


Finansbank Bireysel Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, Türkiye'de akla ilk gelen yatırım aracının yüzde 41 ile altın, yüzde 19 ile gayrimenkul olduğunu söyledi. Aydın, gayrimenkulu yüzde 17 ile mevduat hesabı, yüzde 9 ile döviz ve yüzde 2 ile hisse senedinin izlediğini ifade etti. Aydın, yatırım fonu, hazine ya da banka bonoları gibi ürünlerin ise sadece yüzde 6'da kaldığını belirtti. Türkiye tasarruf oranlarının düşüklüğüne de dikkati çeken Aydın, "2000’lerin başında yüzde 20’lerin üzerinde olan oran tasarruf oranı 2012’de yüzde 10’lara geriledi. Cari açık ve cari açığın finansmanı sorunu aslında bir tasarruf açığı meselesidir. Sürdürülebilir bir kalkınma için tasarruf eğiliminin artırılması şart" diye konuştu.


TÜRKİYE'DE EĞİTİM ORANI ÇOK DÜŞÜK 


Türkiye'de eğitim oranı artıkça tasarruf eğiliminin de artacağına işaret eden Erkin Aydın, bu konuda neler yapılması gerektiği konusunda ise, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu süreci hızlandırmak için mutlaka yatırım bilincinin geliştirilmesi, küçük yaşlardan itibaren tasarruf alışkanlığının verilmesi gerekiyor. Tasarrufun aslında gelecek planlaması için olduğu, evlilik, ev sahibi olmak, araba almak, emeklilik gibi aslında ileride olacak olan tüketim için birikim yapmak demek olduğu bilinci mutlaka oturtulmalı. Elbette tüm bunlara paralel olarak, yatırım yapmayı özendirecek, kolaylaştıracak ve güven altına alacak olan finansal ürünler de finansal sektörü tarafından vatandaşlarımızın kullanımına sunulmalıdır."


TAKILAR YATIRIM OLUYOR


Aydın, altın günleri ile de yastık altında atıl halde bulunan altını bankacılık sistemi içine soktuklarını vurgulayarak, "Küpe, yüzük, bilezik gibi her ayardaki altın ziynet eşyanızı ve gram altından cumhuriyet altınına tüm altınları ve hatta banka kasasında saklanan altınları yatırıma dönüştürüyoruz" dedi. 

Akşam