19 / 04 / 2024

Yatırımcılar nasıl bir yatırım enstrümanı hayal eder?

 Yatırımcılar nasıl bir yatırım enstrümanı hayal eder?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Yatırımcılar nasıl bir yatırım enstrümanı hayal eder?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...




Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "Yatırımcılar nasıl bir yatırım enstrümanı hayal eder?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...


 Yatırımcılar nasıl bir yatırım enstrümanı hayal eder?



1) En sonda söyleyeceğimi şimdi söyleyeyim: Yatırımcılar kusursuz bir yatırım enstrümanı hayal eder. İşin özeti budur aslında. 


2) Öyle bir yatırım enstrümanı olsun ki saati saatinden daha iyi olsun. Her gün artsın. Her hafta yükselsin. Har ay getiri sağlasın. Her yıl kazancı olsun. Asla kaybettirmesin. Bir milimetre bile geriye gitmesin.


3) 45 yaşındayım. 25 yılı aşkın süredir bu işlerle uğraşırım. Böyle bir yatırım enstrümanına şimdiye kadar denk gelmedim:) Bu yaşımdan sonra da denk geleceğimi zannetmiyorum:)


4) Bir de kuyumcuların kazanç hayali vardır. O hayal de bundan aşağı kalmaz. Kuyumcu dostlarınız varsa bilirsiniz. Kuyumcular hem onsun artmasını hem doların yükselmesini isterler. Bu da yetmez. Alım-satım eksik olmasın hayal ederler.


5) Oysa ki birisinden gelen getiri -diğerleri kaybettirse bile- zararı karşılıyorsa ses çıkarmamak gerekir. Yatırımda da böyle düşünmek gerekir. Bakacaksınız: Sağladığınız getiri, enflasyondan bir kaç puan üstteyse sevinmelisiniz. 


6) Daha çok kazanmanın sonu yok. Gönül ister ki her gün borsada en yüksek getiri sağlayan hisse senedini yakalayın. Bunu 5 yıl yapmayı başarırsanız dolar milyarderleri listesine girersiniz:)


7) Benden duymuş olmayın: Türkiye'de bunu başaran yok. Her yıl zenginler listesini yakından takip ederim. Henüz hisse senedinden zengin olana denk gelmedim.


8) Son zamanlarda -internetin yaygınlaşmasıyla beraber- yatırımcılar huysuz ata benzedi:) Kimse yatırım yaptığı enstrümanla ilgili olumsuz bir şeyler duymaya tahammül edemiyor.


9) Yatırımın en ölümcül hatalarından birisi budur. Matematiksel düşünemediğiniz her yatırım enstrümanından mutlaka zarar yazarsınız.


10) Siz siz olun neye yatırım yaparsanız yapın yatırım yaptığınız enstrümanla ilgili olumsuz haberleri görmemezlikten gelmeyin.


11) İyi bir gözlemciyimdir. Anlatan herkesin hikayesini dinlemeyi severim. Yatırım ve ticarette çok kazancın peşinde koşanlar hep hüsrana uğrar. Az kazanca razı olanlar ise çok zengin olurlar. Ticaretin de yatırımın da özü budur.


Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın