28 / 03 / 2024

Türk Kızılayı olası İstanbul depremine hazır!

 Türk Kızılayı olası İstanbul depremine hazır!

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar tarafından yapılan açıklamaya göre, Türk Kızılayı' nın olası bir İstanbul depremi için Türkiye genelindeki depolarının hazır olduğu bildirildi.


Türk Kızılayı'nın olası bir İstanbul depremi için Türkiye genelindeki depolarının hazır olduğu, beslenme konseptindeki gücünü artırarak, afet bölgesine ulaşırken yemek pişirebilen seviyedeki tırlarını ve mobil araçlarını çeşitlendirmeye gayret ettiği bildirildi.


Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türk Kızılayı'nın Türkiye'nin en eski kuruluşlarından biri olduğunu söyledi.


Afet konusunda da Kızılay'ın oldukça deneyimi bulunduğunu vurgulayan Akar, "Türkiye çapında 33 yerde ana depomuz var. Ana ve bölge depolarımız var. Çadırlarımız, battaniyelerimiz, lojistik malzemelerimiz var ve bunları kullanmasını bilen arkadaşlarımız var. Bu bölgede de İstanbul’u destekleyen bir Marmara Afet Bölge Müdürlüğümüz mevcut. Rumeli yakasında bir depomuz var. Ayrıca yeni konuşlandırdığımız Kırklareli'de bir depomuz var. Bunlarla bu bölgede olası bir afete her zaman müdahale edebilecek durumdayız" dedi.


"Planlarımıza göre eksiğimiz yok"


Afet müdahalesiyle alakalı birtakım kriterlerinden söz eden Akar, bunlardan birinin, belli sayıda afet müdahale cihazını, yani çadır, battaniye, uyku tulumu ve mutfak seti gibi malzemeleri nakle hazır bulundurmak olduğunu açıkladı.


İkinci kriterin de bunların uygulanabilir olmasını, beslenmeyle, barınmayla alakalı konularda hazır halde tutulmasını sağlamak olduğunu ifade eden Akar, şunları kaydetti:


"Bunları sağlamak için gece gündüz çalışıyoruz. Bu planlarımıza göre eksiğimiz yok. Allah korusun bir deprem anında, geçtiğimiz gün depremde de alarma geçtik. Tüm depolarımızdaki arkadaşlarımız tırlarımızı yükledi, hazır vaziyette bekledik. Bir tırımızı da hatta hafif yıkım olan ve harabeler olan Gökçeada’ya sevk ettik. Arkadaşlarımız orada korkudan dolayı evlerine giremeyen insanlara çadır kurdular. 32 çadır, sembolik ama netice itibarıyla onların yanında oldular. Yemek çıkardılar. İkramlarda bulunduk. Bu tür faaliyetleri her zaman yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Tabi yeni bir anlayış var Türkiye'de. AFAD'ın koordinasyonunda afet müdahale konsepti gelişti. Bu konsept AFAD’ın koordinasyonunda ve çeşitli kuruluşların görev dağılımı şeklinde oldu. Bize de burada ana çözüm ortağı olarak beslenme, barınma konseptinde görev verildi. Bu görevleri yerine getirmek için elimizden geldiğince çalışıyoruz."


Beslenme konseptindeki güçlerini artırmaya çalıştıklarını dile getiren Akar, "Mobil tırlarımızı artırmaya çalışıyoruz. Afet bölgesine ulaşırken yemek pişirebilen seviyede tırlarımızı ve mobil araçlarımızı çeşitlendirmeye gayret ediyoruz. Dolayısıyla Türk Kızılayı olarak böyle bir depreme hazırız" ifadelerini kullandı.


AA