Türk Kızılayı, yardım çalışmalarının yanı sıra İstanbul'daki huzurevi ile yaşlılara da kucak açıyor. Türk Kızılayı, Yakacık'ta 30 dönüm arazi üzerine kurulan Zeynep Nedim Oyvar Huzurevi'ni yenilemeye hazırlanıyor.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "kara gün dostu" ve "şefkat eli" olan Türk Kızılayı'nın huzurevleri bulunduğunu hatırlattı.
Yaşlıların, emsallerine göre daha uygun bir rakama kaldıkları huzurevlerinden biri olan, 70 kişi kapasiteli ve 62 yaşlının kaldığı Zeynep Nedim Oyvar Huzurevi'nde kalmanın yaşlılara rahatlık ve güven verdiğini dile getiren Akar, yaşlıların Türk Kızılayı'nın bu niteliklerinden de istifade ettiğini söyledi.
Türk Kızılayı Şişli Şubesince işletilen İstanbul Yakacık'taki huzurevinde hem yaşlı bakımı yapıldığını hem de yaşlıların sessiz, dingin bir ortamda istirahat etmelerinin sağlandığını aktaran Akar, huzurevi için yeni bir proje geliştirdiklerini kaydetti.
Yaşlılar için huzurevini sadece bakım ve dinlenme yeri olmaktan çıkarmayı planladıklarını vurgulayan Akar, "Bütçesini de ayırdık. Yaklaşık 40 milyon liraya mal olacak bir proje. Bu projede hem geriatri (yaşlılık bilimi) merkezi hem yaşlı bakım merkezi hem de fizik tedavi merkezi olacak. Bir kampüs şeklinde düşünüyoruz. Günümüzün psikolojik, sosyolojik gereksinimlerini bir araya kompozit etmiş olan bir huzurevi konseptini orada uygulamaya sokacağız" dedi.
Yaşlıları bu süreçte mağdur etmeyeceklerini kaydeden Akar, huzurevi yenilenirken yaşlıları Pendik'te bulunan Türk Kızılayı kampındaki otelde misafir edeceklerini dile getirdi.
"Hobi bahçeleri olacak"
Huzurevinin yakınlarında gençlik kampları oluşturup, yaşlıları gençlerle buluşturmaya çalışacaklarını belirten Akar, ayrıca yaşlıların çoğunda kireçlenme ve kemik hastalıklarından kaynaklanan, fizik tedaviyi gerektiren rahatsızlıkları olduğu için sıcak soğuk havuzları bulunan fizik tedavi imkanlarının da kampüste yer alacağını söyledi.
Yaşlıların hoşça vakit geçirmesi için birtakım animasyonlar da yapılacağını dile getiren Akar, "Odaları son derece modern olacak. Modern tıbbın öngördüğü imkanları kullanacağız. Nem oluşmaması, çok kuru bir ortamın olmaması ve gezinti alanlarının, yeşil alanların bulunmasına çalışacağız. 30 dönümlük arazinin 25 dönümü yeşil alan olacak. Hobi atölyeleri ve buna benzer şeyler olacak. Hobi bahçeleri olacak. Yeşilden azami ölçüde istifade edecekler. Gençlerin zaman zaman burayı doldurduğu, zaman zaman da yaşlıların başlarını dinlediği bir ortamı oluşturmaya gayret edeceğiz" diye konuştu.
Türkiye'de yaşlılarla alakalı konuların yakın geçmişe kadar çok konuşulmadığını anımsatan Akar, şunları söyledi:
"Bizim çok genç ve dinamik bir nüfusumuz vardı ama artık bu iş yavaş yavaş evrilmeye başladı. Nüfusumuz yaşlı bir hale gelmeye başladı ve önümüzdeki yıllarda da gelecek. Artık eski geleneksel şekilde yaşlılara bakma, barındırma imkanları giderek azalıyor. Herkes karı koca çalıştıkları için, başka türlü imkanları da olmadığı için yaşlıların kendi başlarının çaresine bakması, zor duruma düşmesi gibi bir durum söz konusu olacak. Bizim yaşlı bakımevimiz, huzurevimiz bu açığı gidermeye matuf bir öncü olacak."
AA
Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler