22 / 11 / 2024

Konut fiyatları en çok Türkiye'de arttı!

 Konut fiyatları en çok Türkiye'de arttı!

Konut fiyatlarına ilişkin tespitlerin de bulunduğu raporda, Türkiye'nin uluslararası anlamda konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke olarak öne çıktığı belirtildi.



2013 yılında satılamadığı için 2014'e devredilmiş çok sayıda konutun bulunduğu Türkiye'de konut arzı artarken satışların hızla düştüğünü açıklayan Türkiye Müteahhitler Birliği, konut sektöründe "balon" tehlikesine karşı herkesi uyardı. 


Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) Temmuz ayı "İnşaat Sektörü Analiz Raporumda, konut sektöründe balon tehlikesinin dikkatle değerlendirilmesinde ve gerekli önlemlerin ilgili tüm taraflarca alınmasında yarar görüldüğü belirtildi. 


Konut sektöründe yaşanan talep daralmasının etkisiyle Türkiye genelinde 1 milyonun üzerinde konut stoğu oluşmuş durumda. Sektördeki gelişmelerin yanı sıra küresel ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, konut arzındaki hızlı artışa karşın konut satışlarının yılın 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.8 gerilemesinin kaygı verdiği belirtildi. Raporda, Irak ve Libya'daki gelişmelerin, neden oldukları kayıplar ve ufuktaki riskler itibariyle sadece ekonomiyi değil, inşaat taahhüt sektörünü de çok yakından ilgilendirdiğine işaret edildi. 


KONUT FİYATLARI EN ÇOK TÜRKİYE'DE YÜKSELDİ 



Konut fiyatlarına ilişkin tespitlerin de bulunduğu raporda, Türkiye'nin uluslararası anlamda konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke olarak öne çıktığı belirtildi. Raporda, konut sektöründe balon tartışmaları ile ilgili, "Mevcut konut stokunda 2013 yılında üretilmiş ve satılamadığı için 2014'e devredilmiş dairelerin de bulunduğu, tüketici güven endeksindeki gerileme ve talebi baskılayan ekonomik faktörler dikkate alındığında balon tehlikesinin dikkatle değerlendirilmesinde ve gerekli önlemlerin ilgili tüm taraflarca alınmasında yarar görülmektedir" önerisinde bulunuldu. 


BÜYÜME DÜŞTÜ 


2013 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5.8 büyüme kaydeden inşaat sektörünün bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 5.2 büyüdüğü hatırlatılan raporda, büyümedeki yavaşlamanın nedenlerinin sorgulanması, bunun konut sektöründeki gelişmeler ile ilişkilendirilmesi ve kalıcı olup olmayacağının irdelenmesi gerektiği kaydedildi. 


Kent Gazetesi