DÜNYADA ilk kez uygulanan deniz boru hattı ile "KKTC'ye Su Projesi"nde son aşamaya gelindi. Deniz altından geçecek boruları taşıyacak olan ankraj blokları, askı halatları ve yüzdürme şamandıraları denize döşenmeye başlandı...
Dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle yavru vatan, anavatandan gelecek boru hattıyla suya kavuşacak. Son aşamaya gelen projede borular döşeniyor.
DÜNYADA ilk kez uygulanan deniz boru hattı ile "KKTC'ye Su Projesi"nde son aşamaya gelindi. Deniz altından geçecek boruları taşıyacak olan ankraj blokları, askı halatları ve yüzdürme şamandıraları denize döşenmeye başlandı. İlk bloğun deniz tabanına yerleştirme işlemi tamamlandı. Projenin sonuçlanmasıyla birlikte KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su ulaştırılacak.
Bu amaçla Hollanda bandıralı "Fairplayer" isimli gemi, 6 aydır hazırlıklarını sürdürüyordu. Gemide her biri 220 ton ağırlığında olan 14 adet ankraj bloğu bulunuyor. Bu blokların 290-670 metre derinliğinde olan deniz tabanına yerleştirilme işlemine, 24 Mart günü başladı.
Proje ile KKTC'nin su ihtiyacı tamamen karşılanacak ve dünyada bir örneği olmayan bu sistem sayesinde adaya su taşınacak. Mersin Anamur'daki Dragon Çayı üzerinde bulunan Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döşenen boru hattı ile, Girne'deki Geçitköy barajına aktarılacak.
Suyun 38 milyon metreküpü KKTC'deki tesislerde arıtıldıktan sonra içme suyu amaçlı kullanılacak. 37 milyon metreküp su ile de Güzelyurt ve Mesarya Ovası sulanacak.
Şok Gazetesi