23 / 11 / 2024

Kira beyannamesi verirken püf noktalar!

Kira beyannamesi verirken püf noktalar!

Eğer giderleriniz toplamı 3 aylık kira gelirinizi geçiyorsa mutlaka gerçek gideri seçin. Aksi halde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde vergi ödemeye girdiğinizde bilgisayar otomatik olarak zaten yüzde 25 götürü gider indirimini seçiyor.


Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden Hazır Beyan Sistemi ile kolayca ödenebilen kira vergisinde bir püf noktası mevcut. Kira vergisi ödenirken eğer 3 aylık kiradan fazla gideriniz varsa mutlaka ‘gerçek gideri’ seçin.


Kira vergisi ödeyecek olanlar için altın oranı bulundu. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden Hazır Beyan Sistemi ile kolayca ödenebilen kira vergisinde bir püf noktası mevcut. Bildiğiniz gibi 2015’te elde ettiğiniz tüm gelir üzerinden vergi ödemiyorsunuz. Önce yıllık kazancınız 106 bin liradan az olmak kaydıyla 3.600 lira istisnayı indiriyorsunuz. Sonra ise giderlerinizi düşüyorsunuz. Bunun iki yöntemi var. Birincisi hiçbir belgeye ihtiyaç duymadan gelirin (3.600 lira istisna edilmiş) yüzde 25’ini indiriyorsunuz. Peki bu kârlı mı? Eğer kiradaki ev için yaptığınız harcama fazlaysa değil. Fazla olup olmadığını nereden bileceğiz? İşte size şimdi altın oranı veriyoruz.


DOKUNMAYIN PARMAKLARINIZA YAZIK

Eğer giderleriniz toplamı 3 aylık kira gelirinizi geçiyorsa mutlaka gerçek gideri seçin. Aksi halde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde vergi ödemeye girdiğinizde bilgisayar otomatik olarak zaten yüzde 25 götürü gider indirimini seçiyor. Sizin zahmet etmenize gerek yok. Kısaca 3 aylık kira gelirinden az gideriniz varsa vergi öderken işleme devam butonuna basın yeter. Maliye götürü gideri, gerçek gider yönteminde tam olarak 3 aylık kira tutarı kadar indirilebilecek rakama denk gelecek şekilde hesaplamış.


Örneğin aylık 1000 lira kira getirisi olan birisi yıllık 12 bin lira gelir sağlıyor. Bu vatandaşın 3.600 liralık istisnası düşüldüğünde kalan 8.400 liradan götürü gider düşülürse 2.100 lira indirilecek ve geriye vergiye tabi gelir 6.300 lira kalacak. Aynı vatandaş eğer gerçek gider yöntemini seçerse bu durumda şu formül uygulanıyor: İndirilecek gider=(toplam giderxVergiye tabi hasılat)/Toplam hasılat. Vergiye tabi hasılat ise toplam hasılattan 3.600 liralık istisnanın düşmüş halini ifade ediyor. Bu durumda indirilecek gider (3000x8.400)/12.000=2.100 lira olarak çıkıyor. Yani götürü gider yöntemiyle aynı rakam.


4 AYLIK KİRA KADAR GİDERİ OLAN 540 LİRA DAHA KÂRLI

Ancak eğer 3 aylık kiradan fazla örneğin 4 aylık kira kadar gideriniz varsa bu durumda kesinlikle gerçek gideri seçin. Eğer 4 aylık kira kadar gideriniz varsa ve aylık 1.000 lira kira geliri elde ediyorsanız bu durumda gerçek gider yöntemini seçerseniz 105 lira daha az vergi ödersiniz. Eğer aylık 2.250 lira kira geliri elde ediyorsanız bu durumda ise 390 lira daha az vergi ödeyebilirsiniz. Elde ettiğiniz gelir artıp örneğin aylık 3 bin, yıllık 36 bine çıkarsa ve yine 4 aylık kira geliri kadar gideriniz varsa gerçek yöntemi seçerseniz götürü gidere göre 540 lira daha az vergi ödersiniz. Tabii ki daha fazla gideriniz varsa çok daha az vergi ödersiniz Bu yüzden altın oranı unutmayalım.


Bir de hangi giderleri düşebileceğimizi hatırlayalım:

- Aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, idare giderleri

- Sigorta giderleri, aldığınız konut kredisi borçlarının faizleri 

- Sadece bir adet evin satın alma tarihinden itibaren 5 yıl süre ile aldığınız bedelin % 5’i. 

- Emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyelerle, belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,

- Amortismanlar,

- Onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri 

- Ödedikleri kiralar 

- Zarar, ziyan ve tazminatlar


Rahim Ak / Habertürk