23 / 04 / 2024

Emlak GYO ve BİM, Borsa İstanbul'da hisse geri alım programı başlattı!

Emlak GYO ve BİM, Borsa İstanbul'da hisse geri alım programı başlattı!

17 Aralık'ta patlak veren rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında hisse senetleri değer kaybeden BİM ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Borsa İstanbul'da hisse geri alım programı başlattı...



2011 yılında SPK'nın aldığı bir kararla 'şirketlerin kendi hisselerinde geri alım hakkı tanıması' bugün hisseleri önemli değer kayıplarına uğrayan şirketler için bir umut odu. 17 Aralık sonrasında ciddi kayba uğrayan BİM, Emlak Konut GYO şirketleri geri alım programı başlattı. 


17 Aralık'ta patlak veren rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında hisse senetleri değer kaybeden BİM ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Borsa İstanbul'da hisse geri alım programı başlattı. Bu süreçte değer kaybeden Bank Asya hisselerinde de bazı üst düzey yöneticilerinin alım yaptığı dikkat çekti. 


17 Aralık sonrasında BIST endeksi dolar bazmda yüzde 15'in üzerinde değer kaybederken, Bank Asya hisseleri 1.31 liraya kadar düşerek yüzde 34.50, BİM hisseleri 36.40 liraya kadar çekilerek yüzde 22, Emlak Konut GYO hisseleri ise 1.97 liraya kadar düşerek yüzde 26'ya varan kayıplar yaşadı. Böylece hisse alım programına geçen BİM 200 milyon lira, Emlak Konut GYO ise 500 müyon liralık hisse almayı hedeflediğini açıkladı. Emlak Konut GYO, şu ana kadar 74.7 milyon adet hissesini geri almış durumda. Bank Asya'da ise iki şirket yöneticisinin 17 Aralık'ta ve 31 Aralık'ta hisse alımı yaptığı dikkat çekiyor. 2011 yılında verilen haklan ardından bazı büyük şirketlerin hisse geri alım programlan açıkladıkları ve düzenli alımlar yaptıkları biliniyor. Bu arada son dönemde hisse geri alım programı açıklayan şirketler kervanına Katmerciler ve San-El Elektrik'in eklendiği de görüldü. 


Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 2011 yılında şirketlerin, ana ortaklarının ve yöneticilerinin kendi hisselerini geri almasının (buyback) yolunu açtığı bu program, piyasalarda görülen yoğun fiyat hareketlerine karşı, hisse fiyatlarındaki dalgalanmaları azaltıcı yönde şirketlere imkan tanıyor. Bu düzenleme, şirketlere Ödenmiş/çıkarılmış sermayelerinin yüzde 10'nuna denk gelen oranda hisselerini geri alabilme fırsatı veriyor. 


BİM: Performansı yansıtmıyor SPK'nın, yoğun fiyat dalgalanmalarına karşı şirketlere tamdığı bu fırsattan yararlanmak isteyen BİM, KAP'a 27 Aralık'ta yaptığı açıklamada, piyasalardaki mevcut dalgalanmalar neticesinde hisselerin şirket faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmadığı düşüncesinden hareketle; gerek görüldüğü takdirde mevcut piyasa şartlan değerlendirilerek Şirket hisselerinin aralığından 10 milyon lot alış işleBorsa'da geri alım yapılabilmesine, mi gerçekleştirdiklerini duyurdu, geri alım için ayrılacak fonun, Şir- Açıklamada, "Şirketimiz tarafından ket iç kaynaklanndan karşılanmak Geri Alım Programı çerçevesinde üzere en fazla 200 milyon TL ola- geri alman Emlak Konut Gayrimenrak belirlenmesine, geri alım için kul Yatınm Ortaklığı AŞ hisseleriüst hisse birim fiyat limitinin 40 TL nin toplam adedi 74.700.000 lota olarak belirlenmesine karar veril- ve geri alınan payların şirket serdiğini duyurdu. mayesine oranı % 1,96579 seviyesine ulaşmıştır" denildi. Şirket Emlak GYO'dan 500 Genel Kurul'da 500 milyon lira milyon liralık hedef geri alım yapmayı hedeflediklerini Emlak Konut Gayrimenkul Ya- açıklamıştı. Yolsuzluk ve rüşvet sotırım Ortaklığı, 23 Aralık'ta hisse ruşturmasının başlamasıyla birlikte geri alım programı başlattı. Şirket basında yer alan haberlerde Toplu en son olarak 7 Ocak'ta KAP'a yap- Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Kotığı açıklamada, 2,20 - 2,21 fiyat nut GYO'nun arasındaki üişkilerde Katmerciler ve San-El, geri alım yapacak Katmerciler Araç üstü Ekipman Sanayi ve Ticaret. 27 Aralık'ta yaptığı açıklamada, "Şirketimizin BIST II. ulusal pazarda işlem gören hisselerinin şirketimiz faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmaması ve fiyat dalgalanmalarını azaltmak üzere ilgili yasal düzenlemelere bağlı kalınarak ve yapılacak ilk genel kurulun onayına sunulmak üzere söz konusu hisselerin 500 bin adedinin 1 TL - halka arz fiyatı aralığında geri alınmasına karar verilmiştir" denildi. 


San-El Mühendislik AŞ ise yine 27 Aralık'ta yaptığı açıklamada, "10 Ocak 2014 tarihi ile 25 Şubat 2014 tarihleri arasında şirket menfaatleri gözetilerek azami 800 bin adet pay geri alımı yapılabilecektir. Hisse geri alım programı süresinde alınacak olan pay adedinin sermaye oranı %6,95dir" bilgisi verildi. 


Bank Asya'da yöneticiler aldı Bank Asya'nın Krediler Müdürü Hasan Ayhan Küçük 16-17 Aralık'ta, Satınalma Müdürü Zeynel Yılmaz ise 31 Aralık'ta şirket hissesinden alım yaptılar. KAP'a yapılan açıklamaya göre, Hasan Ayhan Küçük 16-17 Aralık'ta 82 bin 915 adet hisseyi 1,90-2 lira fiyat aralığından toplam olarak 566 bin 915 liraya, Zeynel Yılmaz ise yine 1,47 TL fiyattan 5 bin 506 adet BİST'te işlem gören banka hisselerini 30 bin 463 TL'ye aldı. 


Analistler: Başkaları da gelecek Analistler, yurtdışı piyasalarda şirket hisselerinin performansının en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilen hisse geri alımlarının önümüzdeki günlerde devam etmesini bekliyorlar. Piyasada, hisse geri alımı programı şirketlerin yatırımcıları mağdur etmek istememeleri nedeniyle olumlu değerlendiriliyor. 


Dünya Gazetesi 




Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016