Vergi barışıyla, ihracatçıya, doktora, emlak vergisi borçlusuna gün doğdu. Emlağa özel kolaylıklar getirilirken, ihracatçının KKDF borcunun da yüzde 14'ü siliniyor
Yaklaşık 5.5 milyon kişiyi ilgilendiren vergi barışında, ihracatçıdan doktora, küçük esnaftan, iflas eden patrona kadar geniş yelpazede bir kesim için adeta yeni bir hayat başlıyor. Öyle ki, 2 milyon emlak vergisi borçlusuna yasa ile özel kolaylıklar getirilirken, motorlu taşıtlar vergilerinde ise gecikme zammı silinecek, kalan borç ise 36 ay vadeyle ödenebilecek. Doktorların faaliyetleri dışında elde ettiği ama bildirmediği kazançlar da af kapsamına alınıyor. Af kapsamında, "çok zor durumdayım hali" yine tecil nedeni olabilecek. Af kapsamında banka ile sorun yaşayan ihracatçının KKDF'den kaynaklanan 5.838 TL'lik borcu 5.107 TL'ye inecek. İşte vergi barışının avantajları ve merak edilen soruların yanıtları.
BORÇLU YAŞADI!
Vergi borcunun aslını, gecikme faizi ve zamlarının da bir kısmını ödeyenler, kalan borçlarını yapılandırabilecek. Vergi aslının vade tarihinden ödendiği tarihe kadar geçen süre için hesaplanan gecikme zammı yerine, TEFE/ÜFE oranı hesaplanacak. Hesaplanan gecikme faizi ve zam TEFE/ÜFE tutarından fazla olursa tahsilat yapılmayacak, kalan borçtan vazgeçilecek. Tahsil edilmiş gecikme zamları ise iade edilmeyecek.
Emlak vergisi borcunda 36 ay taksit
Yasada emlak vergisi bildiriminde bulunmayanlar için özel bir kolaylık var. 2010 yılı ve önceki dönemlere ilişkin bildirimde bulunmayan ya da eksik bildirimde bulunanlar, yasanın yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar bildirimde bulunacak. TEFE/ÜFE aylık değişim oranına göre hesaplanan faizi, ikişer aylık dönemler halinde 36 ayı bulabilen taksitte ödemeleri durumunda, ceza kesilmeyecek, gecikme zammı ve faizi hesaplanmayacak
İhracatçının KKDF cezası azalıyor
Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) ve Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) alacakları için de taksitlendirme imkanı sunuluyor. ÖRNEK: 10 Şubat 2008'de kredi kullanan mükelleften KKDF kesintisi yapılmamış. İhracat taahhüdünü süresinde kapatan mükellefin gümrük beyannamelerinin gerçeğe uygun olmadığının anlaşılması üzerine ilgili banka KKDF kesintisi tahsil edilmek üzere vergi dairesine 14 Eylül 2009'da bildirmiş. Ancak herhangi bir ödeme de yapılmamış. Yasa ile ihracatçının KKDF kesintisi, kredi kullanım tarihi 2008'den, vade tarihine kadar geçen süre için hesaplanan ceza faizi, yasa yayımlandığı tarihe kadar geçen gecikme zammı yerine de TEFE/ÜFE tutarı hesaplanacak.
'Çok zor durumdayım' hali
Yasaya göre vadesinde ya da vadesinden önce yapılan müracaatlara istinaden borçları tecil edilen mükelleflerin çok zor durumda bulundukları kabul edilecek. Tecil talebi "çok zor durum hali" dışındaki nedenlerle uygun görülmeyen mükellefler için tecil yapılmamakla birlikte, çok zor durum halinin varlığı tespit edilmişse madde hükmü ihlal edilmiş sayılmayacak.
MTV gecikme faizi siliniyor
Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni 31 Aralık 2010'a kadar ödemeyenlere de kolaylık getiriliyor. Burada biriken gecikme zammının tamamı silinecek. Bunun yerine TEFE/TÜFE değişim oranlarına göre düşük oranlı faiz hesaplanacak.
'Şirketim iflas halinde'
25 ŞUBAT 2011 itibariyle iflasının açılmasına karar verilen gerçek ve tüzel kişiler de yasadan yararlanabilecek. İşlemleri yürüten iflas dairesinin ilgili vergi dairesine yazılı olarak müracaat etmesi gerekiyor. İflas durumundaki tüzel kişiliklerin ortakları ve yasal temsilcileri de bu olanaktan yararlanabilecek. Vergi mahkemesi nezdinde dava açma süresi geçmemiş vergiler de af kapsamına giriyor.
Doktorlar barış kapsamında
Doktor, avukat gibi meslek gruplarının bildirmediği kazançlar da barış kapsamına alınıyor. Yasa çıkmadan önce aylık prim ve hizmet belgelerinde çalışan sayısını gizleyen işveren de yasadan yararlanabilecek. Belirli oranda gelir vergisi ödeyerek vergi artırımı hükümlerinden faydalanabilecekler. 2006, 2007, 2008 ve 2009 yıllarının tamamında prim ve hizmet belgesi hiç verilmemiş ise, en az iki işçi esas alınarak hesaplama yapılacak.
Sabah/HAZAL ATEŞ