02 / 05 / 2024

Zorunlu deprem sigortası yaptırmamanın cezası var mı?

Zorunlu deprem sigortası yaptırmamanın cezası var mı?

Devlet tarafından zorunlu tutulan deprem sigortası deprem sonrasında maddi ve manevi zarara uğramış yapıların güvencesi için yapılıyor.Peki zorunlu deprem sigortası yaptırmamanın cezası var mı?


Zorunlu deprem sigortası yaptırmamanın cezası var mı?

Olası bir depremden sonra meydana gelen zararın daha hızlı bir şekilde kaldırılması için zorunlu deprem sigortası yapılması gerekiyor.Deprem sigortası devlet tarafından zorunlu tutuluyor.


Söz konusu deprem sigortası ile konutlar depreme ve depremin doğrudan neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alınıyor.


Çelik, betonarme karkas yapılar, çelik veya betonarme taşıyıcı karkas bulunan yapılar; Yığma kâgir yapılar, karkas olmayan ve taşıyıcı duvarları moloz taş, kesme taş, tuğla veya boşluklu, boşluksuz beton briket gibi malzemeden yapılan, döşeme, merpen ve tavanları beton veya betonarme olan yapılar; Diğer yapılar, belirtilen gruplara girmeyen kerpiç, ahşap gibi yapılar zorunlu deprem sigortası kapsamına giriyor.


Deprem sigortası yaptırabilmek için, DASK poliçesi düzenleyen sigorta acentesine gitmeniz yeterli oluyor. Deprem sigortası için gereken belgeler;Sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonu,sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası,sigortalanacak yerin açık adresi,tapu bilgileri,binanın inşa yılı ,binanın yapı tarzı,binanın toplam kat sayısı,binanın hasar durumu ,meskenin  brüt yüzölçümü ,meskenin  kullanım şeklidir.


Zorunlu deprem sigortası'nın bir yıl içerisinde süresi sona eriyor. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekiyor.Peki Zorunlu deprem sigortası yaptırmamanın cezası var mı?


Zorunlu deprem sigortasının her yıl yaptırılması zorunlu olmakla birlikte mevcut düzenleme çerçevesinde, poliçenin geçmiş yıllarda yaptırılmamış olmasından dolayı her hangi bir ceza ödenmiyor. Ancak zorunlu deprem sigortası olmayan yapılar satılamıyor ve kiralanamıyor.

Zorunlu deprem sigortası ne kadar 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com