1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan mesken,işyeri,arazi ve arsalar için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisini, taşınmaz mal sahipleri ödüyor.Peki yazlık için emlak vergisi ödenir mi?
Yazlık için emlak vergisi ödenir mi?
Taşınmaz mal sahipleri tarafından 1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi ödeniyor. Vergi ödemeleri iki eşit taksitte yapılıyor.
Ödemeler gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Vergi için ödenecek ücret, vergi oranları ile taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor.
Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.
200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olanlar,
ir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar,emekliler
hiçbir geliri olmayanlar,ev hanımları,şehit yakınları,dul ve yetimler ve gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.Peki yazlık için emlak vergisi ödenir mi?
1319 sayılı kanuna göre, konutlar yazlık ve kışlık olarak ayrılmıyor. Bu yüzden emlak vergisi yazlıklar için de ödeniyor.
Tek konutu yanında yazlığı olan kimseler, emlak vergisinden muaf tutulmuyor. Her iki taşınmaz için de emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.
Bir evi olan emekli emlak vergisi öder mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com