23 / 04 / 2024

Yazlık ev emlak vergisi ne kadar?

 Yazlık ev emlak vergisi ne kadar?

Türkiye sınırları içinde bulunan ev,işyeri, arsa ve araziler için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki yazlık emlak vergisi ne kadar?işte yazlık emlak vergisi 2015..


Yazlık ev emlak vergisi ne kadar?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisi, gayrimenkuller için ödeniyor. Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi için taksitler taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor.


Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler emlak vergisi mükellefi oluyor. Bir bina veya arazide hisseli mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.


Vergi için ödenecek tutar, taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.


Emlak vergisi oranları büyükşehirde yüzde yüz zamlı olarak uygulanıyor. Buna göre normal yöredeki bir evin emlak vergisi binde 1 iken; büyükşehirde bu oran binde 2 olarak uygulanıyor.Peki yazlık emlak vergisi ne kadar?


Gayrimenkulün yazlık olarak kullanılması emlak vergisi hesaplamasında herhangi bir farklılık yaratmıyor.meskenlere uygulanan vergi oranı yazlıklara da uygulanıyor.


Yazlık emlak vergisi hesaplama örneği şu şekilde:


Değeri 350 bin TL olan bir yazlık için normal yörede 350 TL; büyükşehirde ise 700 TL vergi ödeniyor. Emlak vergisi borçları, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyenin tahsilat veznelerine ödeniyor. 


Emlak vergisi ödemeleri 2 eşit taksit halinde yapılabiliyor. İlk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken, ikinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor.


2015 yılı emlak vergisi borcunu henüz ödemeyen mükellefler en son 1 Haziran'da ödeme yapılıyor. Buna göre ilk taksit ödemeleri için son 3 gün bulunuyor.

Devremülk için emlak vergisi ödenir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com