14 / 05 / 2024

Vergi barışı hangi yılları kapsıyor?

 Vergi barışı hangi yılları kapsıyor?

19 Ağustos 2016'da vergi barışının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Maliye Bakanlığı; uygulamaya yönelik tebliğ ve rehber de yayımladı. Buna göre vergi barışı hangi yılları kapsıyor? diyorsanız işte yanıtı...


Vergi barışı hangi yılları kapsıyor?

19 Ağustos 2016 tarihinde vergi barışının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Maliye Bakanlığı; uygulamaya yönelik tebliğ ve rehber de yayımladı. 


Maliye ile vergi barışı imzalamak isteyen kişilerin son başvuru tarihi 31 Ekim olduğundan son günlere kalmadan bir an önce başvuru yapmalarında yarar bulunuyor. 


Matrah arttırımı - vergi arttırımı yapılan yıllar için Maliye vergi incelemesi yapılmıyor. Artırımda bulunulmayan yıllar veya dönemler için Maliye’nin vergi incelemesi yapma hakkı devam ediyor.

 

Daha önce vergi incelemesi yapılmış dönem/dönemler için de, mükellefler matrah arttırımı yaparak inceleme riskini tamamen ortadan kaldırabiliyor.


Vergi Usul Kanunu’nda Kaçakçılık Suçları ve Cezalarını düzenleyen maddede (359/b) geçen “defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler” faydalanamıyor.


Öte yandan, asıl veya suretleri tamamen veya kısmen sahte olarak düzenlenen belgeleri kullananlar, matrah veya vergi arttırımı hükümlerinden yararlanabiliyor.


Peki vergi barışı hangi yılları kapsıyor? diyorsanız işte yanıtı...


Hali hazırda vergi incelemesi yapılabilecek dönemler belli. Geçmiş beş yıl. 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015. Kazançlarını Kurumlar Vergisi (KV) adıyla beyan eden şirketler, geçmiş beş yıla ait inceleme riskinden kurtulabilecekler.

Vergi affı başvurusu nereye yapılacak?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com