Üst hakkı, mülkiyeti başkasına ait bulunan bir arazinin üstünde veya altında yapı yapmak veya mevcut yapıyı muhafaza etmek yetkisi veren bir irtifak hakkıdır. Peki Üst Hakkı arazi malikine nasıl devredilebilir?
Üst Hakkı arazi malikine nasıl devredilebilir?
Üst hakkı, sahibine, yüklü taşınmazın altında veya üstünde bir yapı inşa etme veya mevcut olan bir yapıyı muhafaza etme ve bu yapının mülkiyet hakkına sahip olma yetkisini sağlayan bir irtifak hakkıdır ve bu nedenle de sınırlı ayni hak olarak biliniyor.
Üst Hakkı arazi malikine nasıl devredilebilir
Yeni Medeni Kanun’un 831. maddesi uyarınca üst hakkı sahibi, bu haktan doğan yetkilerinin sınırını ağır şekilde aşar veya sözleşmeden doğan yükümlülüklerine önemli ölçüde aykırı davranırsa; malik, üst hakkının ona bağlı bütün hak ve yükümlülükleri ile birlikte süresinden önce kendisine devrini isteyebiliyor. Ancak 832. madde uyarınca malik, üst hakkının devrini, kendisine geçecek yapılar için uygun bir bedel ödemek kaydıyla isteyebiliyor. Üst hakkı sahibinin kusuru, bedelin belirlenmesinde indirim sebebi olarak göz önüne alınabiliyor. Bu suretle, tarafların karşılıklı menfaatleri arasında adil bir denge kurulmaya çalışılyor. Bu bedelin ödenmesi veya güvence verilmesi suretiyle daha geç ödeme olanağı tanınmış olmakla arazi malikini diğer taraftan da bedelin ödenmesi veya güvence altına almasından sonra devre olanak tanımakla üst hakkı sahibini koruyor. Unutulmamalıdır ki MK madde 833 uyarınca üst hakkı sahibinin yükümlülüklerine aykırı davranması hâlinde sözleşmede malik lehine saklı tutulan, üst hakkını süresinden önce sona erdirme veya devrini isteme yetkisi de süresinden önce devir istemine ilişkin hükümlere tâbi olunuyor.
Mehmet TAŞ/Konuttimes.com