Şerh kelime anlamı olarak Türk Dil Kurumuna göre açma, ayırma anlamına geliyor. Peki tapuya şerh koymak nedir?Tapuya şerh nasıl konur?
Tapuya şerh koymak nedir?
Tapuya şerh konulması ile ilgili yasal esaslar, Tapu Sicil Tüzüğü kapsamında sırasıyla 54, 55, 56 ve 57. maddelerde açıklanıyor.Buna göre tapu şerhi; gayrimenkul sahibinin, malını hak sahiplerinden korumak için kendi hakları doğrultusunda getirdiği belli bazı kısıtlamalar olarak karşımıza çıkıyor.
Taşınmaz mal sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak amacıyla konulan uyarı niteli taşıyan bir uygulama olarakta ifade ediliyor.
Önreğin satın aldığınız bir ev var diyelim bu evin resmi olarak sahibi siz oluyorsunuz ancak ev ödemesini satıcı kişiye tam olarak yapamadınız ve bir miktar borcunuz bulunuyor.Bu durumda satıcı kişi tapuya şerh koyabiliyor. Şerh işlemi ile birlikte aslında sizin sahibi olduğunuz eve bir takım kısıtlama getiriyor ve bu kısıtlama ile birlikte borcunuzu da ödemeye mahkum olursunuz .Çünkü eskisi gibi hak sahibi değilsinizdir ve ev sahibi kişi satıcı olmuştur.
Söz konusu şerh süresi 5 yıl olarak belirleniyor.Şerh beş sene devam edebiliyor. Beş sene geçtikten sonra ise hiçbir hükmü kalmıyor.
Şerh olarak konulabilen haklar arasında, kira sözleşmesi, satış vaadi sözleşmesi, kat karşılığı inşaat sözleşmesi ve şufa sözleşmesi gibi sözleşmeler bulunuyor.
Tapuya şerh konulabilmesi için hak sahibi gerekli evraklar ile birlikte Tapu Müdürlüğüne müracaat edebiliyor. Müracaat sırasında şerh talebini içeren dilekçenin verilmesi ve tapuya şerh koyma ücretininde ödenmesi gerekiyor.
Tapuya şerh nasıl konulur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com