25 / 04 / 2024

Tapu şerhi nasıl kaldırılır?

Tapu şerhi nasıl kaldırılır?

Mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor.Peki tapu şerhi nasıl kaldırılır? İşte tapuda şerhin kaldırılması...


Tapu şerhi nasıl kaldırılır?

 Tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh koyuluyor.Konulması istenen şerh için bazı harçların ödenmesi gerekiyor.


Tapuya konulan şerhler için ödenecek harç, şerhin türüne göre değişiyor. Kirada şerh harcı adi veya hasılat kira mukavelelerinin tapu siciline şerhinde mukavele müddetine göre hesaplanacak kira toplamı ve mukavele mevcut değilse veya mukavelede müddet belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden Binde 6,83 oranında harç tahsil ediliyor.


Buna karşın tapuya aile konutu şerhi konulmak istenmesi halinde tapu dairesine harç ve döner sermaye harcı ödenmiyor.Peki tapu şerhi nasıl kaldırılır? diyorsanız işte yanıtı...


Tapuya konuşan şerhin kaldırılabilmesi için şerhi koyan kişilerin hepsinin onay vermesi gerekiyor.Türk Medeni Kanunu‘nun 683. maddesinde malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülemiyor. 


Bu şekilde konulan şerhler için, taraflardan biri şerhin kaldırılması için dava açabiliyor.

Tapu şerhi için gerekli evraklar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com