Tapuya şerh koyulabilmesi için şerhin konusuna göre bir dilekçe ile tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. İşte tapu şerhi dilekçesi örnekleri...
Tapu şerhi dilekçesi!
Tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh koyulabiliyor. Bu şerhler; şahsi hakların şerhi, malikin tasarruf yetkisinin sınırlanmasına ilişkin şerh ve geçici tescilin şerhi olarak karşımıza çıkıyor.
Tapu şerhi, şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Süre bitince tapu memuru şerhi kendiliğinden siliyor. Şerh süreleri şufa, vefa ve iştira haklarında en çok 10 yıl, gayrimenkul satış vaadinde ise 5 yıl olarak karşımıza çıkıyor.
Tapuya şerh koyulabilmesi için şerhin konusuna göre bir dilekçe ile tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. Tapu şerhi dilekçesi örnekleri aşağıda yer alıyor:
Haciz şerhi dilekçesi örneği...
T.C.
.....…... İCRA MÜDÜRLÜĞÜ
DOSYA NO: 20.../……….. ESAS
Alacaklı :
Vekili :
Borçlu :
Borç Miktarı : ………………………….. (Masraf ve Faizler hariç)
Konu : Tapu kaydına haciz şerhi’nin konulması talebidir.
Alacaklı Vekili geldi. Borçlu hakkındaki takip kesinleşmiştir. Aşağıda kimliği kayıtlı borçlu adına TAKBİS'ten tespit edilen ve mevcut bilgileri bulunan gayrimenkulüne ve üzerine kayıtlı başkaca gayrimenkuller varsa tespit edilenlerin de kayden haczinin yapılabilmesi için ......................Tapu Sicil Müdürlüğüne talimat yazılmasını talep ederim, dedi. ……/ ……/ ....
Alacaklı Vekili
Av. …………………………….
Aile konutu şerhi dilekçe örneği..
............. TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE
AİLE KONUTU ŞERHİ
KOYDURMAK İSTEYEN :
ADRESİ :
KONU : Aile konutu şerhi konulması Talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
1. Tapuda,..... Mevkii ......Pafta ......Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz eşim ............. adına kayıtlıdır. Söz konusu taşınmazı eşim ile birlikte yıllardır ortaklaşa yaptığımız taarruflar ve çalışmalar neticesinde almış bulunmaktayız. Almış olduğumuz bu taşınmazda birlikte oturmaktayız. Aile konutu olarak özgülenmiştir.
2. Medeni Kanunun madde 194/3 “....Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin konulmasını isteyebilir..” hükmü uyarınca taşınmaza aile konutu şerhi konulmasını istiyorum.
NETİCE VE TALEP : Yukarıda arz ve izah ettiğim nedenlerden dolayı Tapuda,..... Mevkii …Pafta ...Parsel’de kayıtlı bulunan taşınmaz üzerine aile konutu şerhinin konulmasına karar verilmesini arz ve talep ederim. Saygılarımla.
Ad Soyad
EK : nüfus kayıt örneği
Tapu şerhi için gerekli evraklar!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com