Tapuda isim tashihi yapılacak taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh ya da Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açmak gerekiyor. Peki tapuda isim tashihi davasını kimler açabilir?
Tapuda isim tashihi davasını kimler açabilir?
Tapuda bazı isim yanlışları tapulama ve kadastrolama hizmetleri sırasında tespit yapılırken oluşabiliyor. Malikin soyadının yanlış yazılması ya da hiç yazılmaması, malikin baba adının yanlış yazılması, malikin cinsiyetinin yanlış yazılmış olması gibi yanlışlar idari yönden kaynaklanan hatalar olarak kabul ediliyor.
Tapu sicil muhafızlıklarında yapılan tescil işlemlerine yardımcı olan ve diğer idareler veya mahkemelerce düzenlenen belgelerde bu idare tarafından düşülen hatalar da yine aynı idarenin doğru durumu belirleyen resmi belgelerine dayandırılarak düzeltilmesi istenebiliyor.Buna tapuda isim tashihi davası adı veriliyor.
Tapuda isim tashihi davasında nüfustan alınacak bütün belgeler-özellikle tespit bilirkişilerin sağ olup-olmadıkları, kayıt malikinin nüfus kaydı, kayıt maliki dışında aynı ad-soyadında ikinci bir kimsenin olup-olmadığı ve tapu kayıtlarında yazılı olan isim ve soyadında birisinin olup olmadığı, veraset ilamına göre dahili davacılar belirleniyor.Peki "tapuda isim tashihi davasını kimler açabilir?" diyorsanız işte yanıtı..
Tapudaki isim yanlışlarının düzeltilmesi için yani tapu tashihi için dava açılabiliyor.Söz konusu davamahkeme taşınmazın yer aldığı Sulh Hukuk Mahkemelerine açılıyor. Davayı, tapuda isim tashihi yapacak olan kişiler açıyor.
Tapu isim tashihi davası ne kadar sürer?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com