03 / 05 / 2024

Tapuda isim tashihi davasında harç nedir?

Tapuda isim tashihi davasında harç nedir?

Tapu sicilinde yapılan isim yanlışlıkları, ilgili kişinin açacağı bir dava ile düzeltilebiliyor.Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılan tapuda isim tashihi davasında harç nedir? İşte tapuda isim tashihi davasında harç..


Tapuda isim tashihi davasında harç nedir?

Tapuda tashih davası, tapu kütüğüne kaydedilmiş veya yazılmış olan gerçeğe aykırı veya yanlış bilgilerin gerçeğe uygun ve doğru olarak düzeltilmesi işlemi olarak ifade ediliyor.

Tapu isim düzeltme veya tashih davasını gayrimenkulün tapu maliki yani mülk sahibi veya malikin yasal mirasçıları açabiliyor. Ayrıca el birliği ile mülkiyetin söz konusu olduğu durumlarda, mülkiyete sahip ortaklardan herhangi biri de tek başına murisin kimlik bilgileri ile ilgili düzeltmeyi tek başına Mahkemeden talep edebiliyor. 

Tapu isim tahsisi davası ile;

- Nüfustan alınacak bütün belgeler-özellikle tespit bilirkişilerin sağ olup-olmadıkları, kayıt malikinin nüfus kaydı,

- Kayıt maliki dışında aynı ad-soyadında ikinci bir kimsenin olup-olmadığı ve tapu kayıtlarında yazılı olan ad ve soyadında birisinin olup olmadığı,

- Veraset ilamına göre dahili davacılar belirlenmiş oluyor.Peki tapuda isim tashihi davasında harç nedir? 

Söz konsuu davada maktu harç alınıyor. Dava, mülkiyete ilişkin olmadığı için nisbi harç alınmıyor. Tapu sicil müdürlüğü harçtan muaf olduğu için ,davanın kabulüne karar verildiği takdirde talep halinde davacıya yatırdığı harç iade ediliyor.

Eğer Davalı adına Hazine vekili duruşmalara katıldığı ve “Red Kararı” verildiği takdirde Maktu Vekalet Ücreti takdir ediliyor. Davacı vekili lehine ise vekalet ücreti takdir edilemiyor.

Tapuda isim tashihi davası dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com