03 / 05 / 2024

Tapuda isim tashihi davasında yetkili mahkeme neresidir?

Tapuda isim tashihi davasında yetkili mahkeme neresidir?

Malikin soyadının yanlış yazılması ya da hiç yazılmaması gibi tapu isim yanlışlıkları için tapu isim tashihi davası açılabiliyor. Peki tapuda isim tashihi davasında yetkili mahkeme neresidir?


Tapuda isim tashihi davasında yetkili mahkeme neresidir?

Tapudaki isim yanlışları tapulama ve kadastrolama hizmetleri sırasında tespit yapılırken oluşabiliyor. Malikin soyadının yanlış yazılması ya da hiç yazılmaması, malikin baba isminin yanlış yazılması, malikin cinsiyetinin yanlış yazılmış olması gibi hatalar idari yönden kaynaklanan hatalar olarak kabul ediliyor.


Tapu sicil muhafızlıklarında yapılan tescil işlemlerine yardımcı olan ve diğer idareler veya mahkemelerce düzenlenen belgelerde bu idarece düşülen hatalar da yine aynı idarenin doğru durumu belirleyen resmi belgelerine dayandırılarak düzeltilmesi isteniyor.


Tapuda isim yanlışının yapılması,  kadastro ve tapulama hizmetlerinden doğan hatalar ve diğer idarelerin sebep olduğu hatalar olarak 2'ye ayrılıyor.  


Tapuda isim tashihi davasının tarafları isim tashihi yapacak olan kişi ile, kadastro ve tapulama hizmetlerinden doğan hatalar ve diğer idarelerin neden olduğu hatalar olduğu için işlemi yapan kişiler oluyor.Tapu üzerinde isim hatasının düzeltilebilmesi için tapuda isim tashihi davasının açılması gerekiyor.Peki tapuda isim tashihi davasında yetkili mahkeme neresidir?


Tapuda isim tashihi davası, söz konusu gayrimenkulün yer aldığı Sulh Hukuk Mahkemelerine açılıyor. Tapuda isim tashihi için mahkemeye bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor.

Tapuda isim tashihi davası dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com