01 / 05 / 2024

Tapu isim tashihi davası ne kadar sürer?

 Tapu isim tashihi davası ne kadar sürer?

Tapuda isim değişikliği yapmak için mahkemeye başvuruda bulunabiliyor.Söz konusu dava Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüyor.Peki tapu isim tashihi davası ne kadar sürer?işte tapu isim tashihi dava süresi..


Tapu isim tashihi davası ne kadar sürer?

Tapulama ve kadastrolama hizmetleri sırasında tespit yapılırken tapuda isim yanlışları oluşabiliyor.Malikin soyadının yanlış yazılması ya da hiç yazılmaması, malikin baba adının yanlış yazılması, malikin cinsiyetinin yanlış yazılmış olması gibi hatalar isim tashihi yanlışı olarak tanımlanıyor.


Resmi belgelere dayandırılmaSı halinde bu yanlışın düzeltilmesi istenebiliyor.

Tapu kaydının düzeltilmesi için taşınmazın yer aldığı yerdeki Sulh Hukuk Mahkemelerine açılıyor.


Tapu kaydında isim düzeltilmesi davası dışında baba ismi, yüzölçümü gibi konulardaki yanlışlıkların düzeltilmesi için de tapu düzeltim davası açılabiliyor. Tapuda isim tahsisi davalarında öneMli olan noktalar ise şöyle;



1-Nüfustan alınacak bütün belgeler-özellikle tespit bilirkişilerin sağ olup-olmadıkları, kayıt malikinin nüfus kaydı,


2-Kayıt maliki dışında aynı ad-soyadında ikinci bir kimsenin olup-olmadığı ve tapu kayıtlarında yazılı olan ad ve soyadında birisinin olup olmadığı


3- Veraset ilamına göre dahili davacılar belirlenmiş oluyor.



İsim hatası ilgili idarenin kusurundan değilde, diğer idarelerin düzenledikleri belgelere dayalı olarak meydana gelen hatalar ise tashih harcı ödettirildikten sonra düzeltilmesi gerekiyor. 


Tapuda isim tashihi için başvurulucak mahkeme taşınmazın bulunduğu bölgeye bağlı Sulh Mahkemeleri oluyor.Tapuda isim tahsisi davası süresi dava açılan Sulh Hukuk Mahkemesinin yoğunluğuna göre değişiyor.



Tapu isim tashihi dilekçesi!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com