Tapuda yapılabilen işlemler arasında yer alan ifraz işlemi, arsanın birden fazla parsele bölünmesi olarak karşımıza çıkıyor.Peki tapuda ifraz şartları nelerdir?
Tapuda ifraz şartları nedir?
Tapu sicil kütüğünde tek bir parça olan taşınmazın birden fazla parçaya ayrılması bölünmesi işlemi ifraz yani ayırma olarak ifade ediliyor.
İfraz işlemleri belediye encümeni kararı veya il idare kurulun olumlu kararı üzerine kadastro müdürlükleri tescil bildirimi düzenleyerek tapuya intikal ettiriyor. İşlemin bitimini takiben ayrılan parçalara ayrı ayrı parsel numaraları veriliyor. İfraz işleminin parselasyon özelliğinde olan ve olmayan iki çeşidi bulunuyor:
1.Parselasyon niteliğinde olmayan ifraz (ayırma): Kamu hizmetlerine terk edilecek alanları kapsamında bulundurmayan sadece bir parselin birden çok parçalara ayrılması işlemine deniyor.
2.Parselasyon niteliğinde olan ifraz (ayırma): İmar parsellerini oluşturmak amacıyla parseller içerisinde yol, meydan, yeşil saha, park, otopark gibi kamu hizmetlerine ayrılan yerlerden herhangi birini kapsayacak şekilde yapılan ayırma işlemine deniyor.
Tapuda ifraz işlemi için bazı şartlar da aranıyor.Peki tapuda ifraz şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
Tapu ifraz işlemlerinde belli şartlar bulunuyor ve eğer parsel ifrazdan sonra söz konusu şartları taşımayacak ise bölünme işlemi onaylanmıyor. Örneğin tarımsal alanlarda her bir parselin en az 5000 metrekare olması gerekiyor. Dolayısıyla 10.000 metrekareden daha küçük bir parselin bölünmesi müracaatı onaylanmıyor.
Tapu ifraz işlemleri 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com