25 / 04 / 2024

Tapu ifraz işlemleri 2015!

 Tapu ifraz işlemleri 2015!

Tapu sicil kütüğünde tek bir parça olan taşınmazın birden fazla parçaya ayrılması bölünmesi işlemi ifraz olarak karşımıza çıkıyor.Peki tapuda ifraz nasıl yapılır? İşte tapu ifraz işlemleri 2015..


Tapu ifraz işlemleri 2015!

Tapu kütüğünde tek tapu altında bulunan büyük boyutlardaki parsellerin bölünmesi işlemi ifraz oalrak karşımıza çıkıyor. Bu işlem ile büyük bir alanı kapsayan parseller bölünerek küçük parseller haline getiriliyor ve dolayısıyla satışı veya paylaşımı kolaylaşıyor. 


Bu işlemin yapılabilmesi için öncelikle Tapu kadastro müdürlüğüne başvuruluyor, buradan alınan yazı ile eğer taşınmaz belediye sınırları içerisinde ise ilgili belediye encümenine, değil ise il idare kuruluna başvuruluyor. Eğer belediye encümeni veya il idare kurulu onay verirse daha sonra tapu sicil müdürlüğüne başvurularak tapuların ayırma işlemi gerçekleştiriliyor.


İfraz işleminin tamamlanabilmesi için istenen evrakları temin etmek ve tapu ifraz harcını da ödemek gerekiyor.İfraz için istenen evraklar şu şekilde;


1.Serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler,

2.İlgili taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi,

3.İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere gayrimenkul sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,

4.Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.

5.Söz konusu gayrimenkul bir bina ise, deprem sigortasıdır.


2015 ifraz işlemi harcı oranları ise şu şekilde:

-İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)

-(5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 11,38)

-Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 4,55)dir.

Tapu ifrazı ne demektir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com