28 / 03 / 2024

Tapuda ifraz nedir?

Tapuda ifraz nedir?

İfraz yapabilme şartları imar yönetmeliklerinde açıklanıyor. Peki tapuda ifraz ne demektir? Tapuda ifraz nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı...


Tapuda ifraz nedir?

Tapu kütüğünde tek bir parsel olarak kaydı bulunan bir taşınmazın, birden fazla parsele bölünmesi ve tapu kütüğüne bu şekilde kaydedilmesi işlemi, ifraz işlemi olarak adlandırılıyor.İfraz sözlük anlamı ile ayrıma anlamına geliyor. 


İfraz yapılacak parsellerin genişlikleri 20 metreden, parsel derinlikleri 30 metreden az olamıyor. İfraz suretiyle elde edilen parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması gerekiyor. 


Ayrıca parselden terk suretiyle yol oluşturulamıyor.Çıkmaz sokaklarda cephesi olan parseller ifraz edilemiyor. İfraz suretiyle çıkmaz sokak oluşturulamıyor. İfraz işlemi, taşınmaz malın maliklerinin müracatı ile yapılıyor.


İfraz diğer adıyla ayırma işleminin yapılabilmesi için söz konusu gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye gerekli evrakların temin edilerek başvurulması gerekiyor. 


İfraz işleminin tamamlanabilmesi için bir de belirlenen harç miktarının ödenmesi gerekiyor.  

Tapu ifraz harcı 2015 ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com