29 / 03 / 2024

Tapu ve kadastro paylaşım sistemi nedir?

 Tapu ve kadastro paylaşım sistemi nedir?

Genel Müdürlükçe üretilen veya arşivlenen verilerin kurumlar ve kişilerle paylaşılmasına imkân sağlayan TAKPAS yani Tapu ve kadastro paylaşım sistemi nedir?


Tapu ve kadastro paylaşım sistemi nedir?

Tapu ve kadastro paylaşım sistemi yani TAKPAS,Genel Müdürlükçe üretilen veya arşivlenen verilerin kurumlar ve kişilerle paylaşılmasına imkân sağlayan sistemi olarak karşımıza çıkıyor.


Taşınmazın gerçek ve tüzel kişiyle ilişkilendirilmesi, üzerindeki hakların gösterilmesine ilişkin bilgileri içeren TAKPAS verileri, elektronik tapu siciline geçilinceye kadar bilgilendirme amaçlı kullanılabiliyor.


TAKPAS'ın işletilmesi, paylaşılması ve kullanılmasında, anayasa, uluslararası sözleşmeler ve diğer mevzuatta yer alan, devlet sırrı, kişisel verilerin korunması, özel hayat ve soruşturmanın gizliliği, mahkemelerce verilen gizlilik kararları, gizli tanıklık, Tanık Koruma ile Terörle Mücadele kanunları kapsamındaki tedbir kararlarına ilişkin hükümler esas alınıyor.


Söz konusu sistemden yararlanmak isteyen kurumlar ve kişiler, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne başvurması ve başvurularda, talep edilen bilgilerin kullanım amacı ve varsa yasal dayanağının bildirilmesi gerekiyor.


TAKPAS hizmetleri, kurumlar ve kişilerin internet sayfalarıyla ulaşabilecekleri etkileşimli sorgulamalar ve yazılım uygulamalarına ekleyecekleri bölümlerle, sorgulama yapmalarına olanak verecek internet servislerinden oluşuyor.


Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ndeki (TAKBİS) veriler, kişi ya da taşınmaz bilgileri esas alınarak sorgulanabiliyor. Sözleşme veya protokol yapılmayan kurum ve kişiler, TAKPAS'tan yararlanamıyor. Bu kurum ve kişiler, sorgulama taleplerini, yürürlükteki mevzuat kapsamında taşınmaz kaydının bulunduğu tapu veya kadastro müdürlüklerine iletiliyor.


Verilere erişim hakkının kötüye kullanılması halinde, özel kanun hükümleri saklı kalmak üzere, sisteme erişim derhal durdurulacak. Erişilen ve paylaşılan verilerin yönetmelik hükümlerine aykırı kullanılmasından doğan hukuki, cezai, idari ve mali sorumluluklar, veriyi alan veya kullanana ait oluyor.


TAKPAS'tan yapılan her türlü işlem, işlemin tarihi, saati, işlemi yapan kullanıcı, yapılan sorgulama bilgileri, izleme bilgisi olarak tutulacak ve bu bilgiler yedekleniyor. Tutulan izleme bilgisi, sorgu sonucunu içerecek. Genel Müdürlük kullanıcılarınca izleme bilgileri sorgulanarak, sistemden yapılan işlemler takip ediliyor.


Yönetmelik kapsamında alınacak hizmetler, ilgili kanun uyarınca döner sermaye hizmet bedeline tabi oluyor.


TAKBİS nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com