25 / 04 / 2024

TAKBİS nedir?

 TAKBİS nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 2001'de başlatılan yurt genelindeki tüm tapu kayıtları sayısal ortama aktarılması olan Tapu Ve Kadastro Bilgi Sistemi TAKBİS nedir?


TAKBİS nedir?

Yurt genelinde mülkiyet bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılıp her türlü sorgulamanın yapılabilmesini amaçlayan en temel e-devlet projelerinden olan sisteme TAKBİS yani Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi olara tanımlanıyor.


Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminin amacı, Türkiye genelinde Tapu ve Kadastro kayıtlarının bilgisayar ortamına aktarılarak tüm faaliyetlerin bilgisayar sistemi üzerinden yürütülmesi, böylece gerek özel, gerekse kamu taşınmaz mallarının etkin biçimde takip ve kontrolünün sağlanması oluyor.Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi ile vatandaşımıza hizmetin güvenilir, güncel ve hızlı bir şekilde hizmet sunulması mümkün oluyor.


TAKBİS sistemi vatandaşa hizmetin güvenilir, güncel ve hızlı bir şekilde hizmet sunulması mümkün oluyor.Peki TAKBİS nedir?TAKBİS'in sunduğu hizmetlerden bazıları aşağıda sıralanıyor:


-Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün tapu ve kadastro tekniği ile ilgili işlemlerini standartlaştırarak Tapu Sicil ve Kadastro Müdürlüklerinde yürütülen işlemlerin mevzuata uygun bir şekilde ve bilgisayar ortamında yürütülmesini sağlıyor.


-Geliştirilen uygulama yazılımlarına dahil edilen kontrol ve uyarı mekanizmaları ile memurun yaptığı işlemle ilgili riskini minimize eden veya ortadan kaldıran; · İlgili memura ekranı üzerinden yaptığı işlemle ilgili en son mevzuat desteği sağlayan, yapılan işlemle ilgili açıklayıcı bilgi sağlayarak kendi ekranı üzerinden Bilgisayar Destekli Eğitim imkanı getiriyor.


-Üretilen verilerin Genel Müdürlükte kurulacak sisteme akmasıyla entegre bir yapı oluşturan, mevzuat değişikliği yapılması halinde vatandaşın satış benzeri işlemleri Türkiye’nin herhangi bir yerinden yapabilmesini sağlıyor.


-Müdürlüklerin ve müdürlük personelinin performansının üst hiyerarşi tarafından izlenebilmesini sağlıyor.


-Memur insiyatifini ortadan kaldırarak işlemlerin yasal mevzuata uygunluğunu, vatandaşa en kısa sürede ve doğru sonuç sağlayarak, devletle vatandaş arasında zaman içinde yıpranan güven duygusunu geliştiriyor.


TAKBİS ile;Verilerin kayıtlı olduğu sicil veya benzeri materyalin eskimesinden kaynaklanan sorunlar ortadan kalkıyor,vatandaşların talepleri doğrultusunda gerçekleştirilen uygulamalarda standart sağlanıyor,eksik belge veya bilgi ile ortaya çıkan işlem hata ve noksanlıklarının ortadan kaldırılıyor,akıllı uygulamalarla memur hatalarının önüne geçilerek memurların da zarar görmeleri engelleniyor.


Aynı zamanda belge sahteciliklerinin önüne geçiliyor ve geçmişten gelen muhtemel sicil hataları belirlenerek tamamen gideriliyor.


Tapu işlemleri için randevu!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com