29 / 03 / 2024

Tapu nedir?

 Tapu nedir?

Tapu nedir? Tapu sözcüğü, bir arazinin bağımsız bölümünün sahibini gösteren aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli olan belgeye deniyor. Peki tapu neden gereklidir, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün görevleri...


Tapu nedir?

Tapu sözcüğü, güven anlamına gelen ve Türkçe bir kelime olan “tapuk” kelimesinden türetilmiştir.
 
Tapu, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir. Buna halk arasında “tapu senedi” de deniyor. Daimi ve müstakil haklar için de tapu senedi düzenlenebiliyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü görevleri...

Taşınmaz mallara ait akitlerle her türlü tescil, kadastro, yenileme işlerini mevzuatına göre yapmak, tapu sicillerini, kadastral topografik haritaları düzenlemek, uygulamak ve yenilemek görevini üstlenmiş genel bütçe içinde ayrı bütçeli bir kamu kurumudur.

Türk Medeni Kanunu Madde 1020'de :
Tapu sicili herkese açıktır. İlgisini inanılır kılan herkes, tapu kütüğündeki ilgili sayfanın ve belgelerin tapu memuru önünde kendisine gösterilmesini veya bunların örneklerinin verilmesini isteyebilir. Kimse tapu sicilindeki bir kaydı bilmediğini ileri süremez. İfadeleri hukuk kuralı olarak düzenlenmiştir.

Mehmet TAŞ/Konuttimes.com