Bir taşınmaz malın yüzölçümünü, numarasını(pafta, ada ve parsel olarak), mahallesini ve sahibini gösterir belge tapu oluyor. Kimi tapuların üzerinde ise "muhtelif" yazıyor. Peki Tapuda muhtelif ne demek? Muhtelif tapu nedir? diyorsanız işte yanıtı...
Tapuda muhtelif ne demek?
Tapu, arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Buna halk arasında “tapu senedi” de deniyor. Daimi ve müstakil haklar için de tapu senedi düzenlenebiliyor.
Tapu siciline tescil edilebilen arsalar, bağımsız sürekli haklar ve madenler gayrimenkul anlamına geliyor. Gayrimenkulün sahibi, onun altını, üstünü ve kaynaklarını aksine bir kısıtlama getirilmedikçe kullanım hakkına sahip oluyor. Bu hakka da "mülkiyet hakkı" adı veriliyor.
Mülkiyet hakkı bir gayrimenkulü hukuk düzeni sınırları içinde, dilediği gibi kullanma, ondan yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisi olarak tanımlanıyor.
Kimi tapuların üzerinde ise "muhtelif" yazıyor. Peki Tapuda muhtelif ne demek? Muhtelif tapu nedir? diyorsanız işte yanıtı...
Muhtelif tapular, muhtelif vasıftaki taşınmaz malların tapusu olarak karşımıza çıkıyor. Bu tapu; tarla, ham toprak, bağ, bahçe vs. gibi çeşitliliği olan taşınmaz malların tapusu oluyor.
Muhtelif vasıftaki taşınmaz malların imar uygulaması sonucu ‘arsa’ vasfı ile tapuya tescil edilmeleri işleminin resen yapılan bir işlem olması sebebiyle harca tabi tutulmaması gerekiyor.
Hisseli tapu nedir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com