10 / 05 / 2024

Tapu masrafları nasıl ödenir?

 Tapu masrafları nasıl ödenir?

Harçlar Kanununda yer alan esaslara göre taşınmaz alım satım işlemleri için tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor.Peki tapu masrafları nasıl ödenir?Tapu masrafları nereye ödenir?İşte tapu masrafları ödeme yeri..


Tapu masrafları nasıl ödenir?

Gayrimenkul alım satım işlemleri için verilen hizmete karşılık tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor.Bu konuya ilişkin bilgiler Harçlar Kanununun  4 sayılı tarifesinde de yer alıyor.


Taşınmaz alım satımında gerekli bazı belgeler de bulunuyor.Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesidir,


Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, gayrimenkulün belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek.


Tapu masrafları her sene yeniden belirleniyor.2015 yılı için konutun emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, alım satım sırasında oluşan satış bedeli üzerinden, binde 20 oranında ödeniyor.


Örneğin, 200 bin TL'ye bir ev alındığını düşünürsek,hem alıcının hem de satıcının 4 bin TL harç ödemesi gerekiyor.Tapu masrafı ödemesi yapılmadan tapu dairesinde işlemler tamamlanamıyor.


Tapu masrafları nasıl ödenir?

Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili bankalar tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçildiği için,bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.


Tapu masrafları 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com