02 / 05 / 2024

Tapu masrafları kim tarafından ödenir?

 Tapu masrafları kim tarafından ödenir?

Tapu dairesinde gerçekleşen gayrimenkul alım satım işlemleri için ödenmesi gereken bazı masraflar bulunuyor.Peki tapu masrafları kim tarafından ödenir?Tapu masraflarını alıcı mı öder?İşte tapu masrafı ödemesi ile ilgili bilinmeyenler..


Tapu masrafları kim tarafından ödenir?

Tapu müdürlüklerinde gayrimenkul alım satım işlem hizmeti veriliyor ve tapu dairesinde verilen bu hizmete karşılık olarak bazı masrafların ödenmesi gerekiyor.

Ödenmesi gereken tapu masrafı, her sene yeniden belirlenen tapu harcı oranlarının gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanması ile bulunuyor.

Tapu masraflarının nereye ödeneceğine ilişkin bilgiler mesaj olarak gönderiliyor. Tapudan gelen mesajda belirtilen bankaya tapu harcının ödenmesi gerekiyor.

Satıcıdan ve alıcıdan tapudaki işlemler için bazı evraklar da isteniyor.Satıcıdan;tapu aslı veya fotokopisi,1 Resim,nüfus Cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi,vergi borcu yoktur yazısı (belediye vergi borcu çıkaracak olursa, varsa geçmiş döneme ait ödendi makbuzları belediyeye ibraz edilmelidir.),tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa emlakçı adına vekaletname temin ediliyor.

Alıcıdan istenen evraklar ise 2 Resim,nüfus Cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi,T.C. Kimlik Numarası,tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa emlakçı adına vekaletnamedir.

Tapu masrafları kim tarafından ödenir?

Tapu masrafları,  taşınmazın alım satım sırasında oluşan satış bedeli üzerinden, binde 20 oranında ödeniyor.

Yasa gereğince zorunlu olan tapu harcının hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor. Tapu masraflarını hem alıcı hemde satıcı önceden bildirilen tapu müdürlükleriyle anlaşmalı bankalara ödüyor.

Tapu masrafları hesaplama 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com