15 / 05 / 2024

Tapu işlemlerinde yaş sınırı nedir?

 Tapu işlemlerinde yaş sınırı nedir?

Tapu dairesinde yapılan taşınmaz mal alım satım işlemleri için belirlenen bir yaş sınırı bulunuyor.Peki tapu işlemlerinde yaş sınırı nedir?


Tapu işlemlerinde yaş sınırı nedir?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor.Tapu dairesinde bu işlemlerin yapılabilmesi için öncelikle randevu alınması daha sonra gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu alım satım harcının yatırılması gerekiyor.


Tapu harcı hem alıcıdan hem satıcıdan binde 20 oranında tahsil ediiyor.Örneğin taşınmazın değeri 100 bin TL diyelim.Binde 20 oranınd aharç ödenmesi gerekiyor.Taşınmaz için ödenmesi gereken harç 2 bin TL oluyor.


Tapu dairesinde yapılan bu işlemler için bazı yaş şartları aranıyor.Peki tapu işlemlerinde yaş sınırı nedir?


Tapu işlemlerinde yaş sınırı 65 yaş olarak belirleniyor. 65 yaşın üzerinde bir alım satım işleminde bulunmak isteyen kimseler için tapu müdürlüğü tarafından akli dengesinin yerinde olduğuna ilişkin bir rapor talep ediliyor. Bu rapor doğrultusunda ise tapu işlemlerinin yapılmasına onay veriliyor.


Raporun alınması ile olabilecek sorunların önüne geçilniş oluyor.Mesela satışı gerçekleştiren kişinin çocukları tarafından alıcıya herhangi bir satış iptali davası açıldığında bu rapor göz önünde bulundurulabiliyor.


Miras yolu ile ya da anne babanın çocukları adına taşınmaz alımı ile 18 yaşından küçük bir kimsenin sahibi olduğu emlak üzerinde tasarruf işlemi yapılabiliyor.


Bu gibi durumda ise söz konusu emlak sahibinin ebeveynleri veya vesayet hakkı sahibi kişiler tapu işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

Tapu işlemleri başka ilden yapılabilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com