28 / 03 / 2024

Tapu harcı cezası affı 2016!

Tapu harcı cezası affı 2016!

Tapuda yapılan alım satım işlemlerinde taşınmazın satış bedelini düşük beyan ederek, tapuda eksik harç ödeyenlere ceza uygulanıyor. Peki tapu harcı cezasında af var mı? İşte tapu harcı cezası affı 2016...


Tapu harcı cezası affı 2016!

Tapuda yapılan gayrimenkul alım satım işlemleri için tapu harcı tahsil ediliyor. Tapu harcı işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Taşınmaz mal devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Bu bedeli hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödemekle mükellef oluyor.


Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespiti durumunda, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor. 


Tapu harcını eksik beyan eden ancak bu cezayı ödemek istemeyen kimseler Maliye farketmeden pişmanlık dilekçesi verebiliyor. Ancak Maliyenin farketmesi halinde cezadan kaçılamıyor.  Peki tapu harcı cezasında af var mı? İşte tapu harcı cezası affı 2016...


Eksi tapu harcı cezasının affı bulunmuyor. Zaman aşımı süresi 5 yıl olan tapu harcı cezası Maliye tarafından cezanın ödenmesi için bu süre içinde ihtarname gönderiliyor.

Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nereye verilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com