Tapu kütüğünde tek bir parsel olarak kaydı bulunan bir gayrimenkulün, birden fazla parsele bölünmesi ve tapu kütüğüne bu şekilde kaydedilmesine ifraz deniyor.Peki köyde ifraz nasıl yapılır? Köyde ifraz şartları nelerdir?
Köyde ifraz şartları nelerdir?
Tapuda yapılan işlemler arasında ifraz yani ayırma işlemi de bulunuyor.İfraz;tapuya tek bir parsel halinde kayıtlı olan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılması işlemi olarak ifade ediliyor.
İfraz işlemi, bir taşınmaz malın bir sahibi varken, bölünmesi ya da bir kısmının satılması durumlarında meydana geliyor.
Peki köyde ifraz nasıl yapılır? Köyde ifraz şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
Köyde ifraz suretiyle elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması şartı aranıyor.
Parselden terk suretiyle yol oluşturulamıyor. Çıkmaz sokaklara cephesi olan parseller ifraz edilemiyor. İfraz suretiyle çıkmaz sokak oluşturulamıyor.
Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında yapılacak ifraz işlemlerinde parsel genişlikleri (15.00) m.den, parsel derinlikleri de (20.00) m.den az olamıyor. İfraz suretiyle en fazla beş adet parsel elde ediliyor, ifraz suretiyle elde edilen parsellerde ikinci kere ifraz yapılamıyor.
Köyde ifraza ilişkin yasal esaslar Plansız Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Madde 62'de yer alıyor:
Madde 62- (Değişik:RG-2/9/1999-23804) Üst ölçek planı bulunmayan iskan dışı alanlarda yapılacak ifrazlardan sonra elde edilecek her parsel (5000) m2 den küçük olamaz. Bu parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan kamu eline geçmiş bir yola, yapılan ifrazdan sonra en az (25.00) m. cephesi bulunması zorunludur. Parselden terk suretiyle yol oluşturulamaz. Yeni yerleşme alanı oluşturma amaçlı ifraz işlemi yapılamaz.
Tapu ifraz harcı oranı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com