28 / 03 / 2024

Tapu ifraz harcı hesaplama!

Tapu ifraz harcı hesaplama!

İfraz işlemi için belirlenen tapu ifraz harcının ödenmesi gerekiyor. Peki tapu ifraz harcı ne kadar? İşte tapu ifraz harcı hesaplama...


Tapu ifraz harcı hesaplama!

Tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın teknik usullere göre düzenlenen haritalarla  yargı yoluyla veya anlaşarak belli parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi işlemine ifraz deniyor.


İfraz için gerekli evraklar ile ilgili Kadastro Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor.  İfraz diğer adıyla ayırma işleminin tamamlanabilmesi için Kadastro Müdürlüğünün kontrol işlemlerini yapması gerekiyor. Yapılan kontrolde tespit edilen noksanlıklar, ilgili kurum yada  sorumlu mühendis tarafından gideriliyor. 


İfraz işlemi için belirlenen tapu ifraz harcının ödenmesi gerekiyor. Peki tapu ifraz harcı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Tapu ifraz harç oranları...

a)İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)


b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 11,38)


c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 4,55)

Tapuda ifraz işlemleri!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com