İfraz işlemi, arsanın birden fazla parsele bölünmesi olarak karşımıza çıkıyor.Peki tapu ifraz harcı 2015 ne kadar?İşte tapu ifraz harcı 2015..
Tapu ifraz harcı 2015 ne kadar?
Taşınmaz bir malın birden fazla parsele bölünmesi ve tapu kütüğüne bu şekilde kaydedilmesi işlemine tapuda ifraz işlemi olarak tanımlanıyor.
Tapuda ifraz işleminin mali yönü de bulunuyor.İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38),
(5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 11,38) ve bu fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 4,55)dir.
İfraz işlemi ile büyük bir alanı kapsayan parseller bölünerek küçük parseller haline getiriliyor, dolayısıyla satışı veya paylaşımı kolaylaşıyor.Bu işlemin yapılabilmesi için öncelikle Tapu kadastro müdürlüğüne başvuruluyor, buradan alınan yazı ile eğer taşınmaz belediye sınırları içerisinde ise ilgili belediye encümenine, değil ise il idare kuruluna başvuruluyor.
Eğer belediye encümeni veya il idare kurulu onay verirse daha sonra tapu sicil müdürlüğüne başvurularak tapuların ayırma işlemi gerçekleştiriliyor.
Tapu ayırma işlemlerinde belli şartlar bulunuyor.Eğer parsel ifrazdan sonra söz konusu şartları taşımayacak ise bölünme işlemi onaylanamıyor. Mesela tarımsal alanlarda her bir parselin en az 5000 metrekare olması gerekiyor. Dolayısıyla 10.000 metrekareden daha küçük bir parselin bölünmesi müracaatı onaylanamıyor.
Tapu ifrazı nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com