29 / 03 / 2024

Tapu harcında yapılan indirim ne zaman sona erecek?

 Tapu harcında yapılan indirim ne zaman sona erecek?

Tapu harcı oranında 15 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile indirim yapıldı. Peki tapu harcında yapılan indirim ne zaman sona erecek? diyorsanız işte yanıtı...


 

Ev alım satım sürecinde alıcılar, belli masrafları ödemek ile yükümlü oluyor. Öyle ki satıcının tapu masrafını bile anlaşma sağlanması halinde alıcılar ödüyor. Ancak kanunen alıcının sadece kendi payına düşen tapu masrafını ödemesi gerekiyor..


Tapu devir işleminin gerçekleşmesi için satış bedeli üzerinden hesaplanan tapu harcı ödeniyor. apu devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı devir bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor.


Söz konusu tapu harcı oranında 15 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kısıtlı bir süre için indirim yapıldı.


Konut ve işyeri devir işlemlerinde uygulanmak üzere 20 olan tapu harcı binde 15'e düşürüldü. Tapu harcı indirimi kapsamına arsa ve araziler dahil edilmedi.


Tapu harcında yapılan indirim ne zaman sona erecek?

Tapu harcı indirimi 30 Eylül 2017 tarihine kadar  uygulanacak. Buna göre tapu harcı indirimi 12 gün sonra sona eriyor. 


Tapu harcı hesaplama örneği 2017


Taşınmaz cinsi: Mesken

Taşınmaz bedeli: 200 bin TL

Tapu harcı oranı: Binde 15

Tapu harcı bedeli: 3 bin TL


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabiliyor. Ayrıca tapu müdürlüklerimizde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; 


Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.




Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com