23 / 04 / 2024

Tapu harcı indirimi bugün bitiyor!

 Tapu harcı indirimi bugün bitiyor!

Konut ve işyeri tapu devir işlemleri için ödenen tapu harcında Bakanlar Kurulu tarafından yapılan indirim, bugün sona eriyor..


 

Mesken, işyeri ve arsa ile arazi gibi taşınmaz malların satış işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Sözleşme ile yapılan satışların geçerli olabilmesi için noterde düzenlenmiş olması gerekiyor. 


Ancak sözleşme kesin devir olmuyor. Bu nedenle sözleşme akabinde tapunun durumunda göre tapu dairesinde de satış işleminin gerçekleşmiş olması gerekiyor.


Aksi durumda tapuda yapılmayan satış işlemleri geçerli olmuyor. Taşınmazın bir başkası adına tescil edilmesi için tarafların öncelikle randevu almış olması ve gerekli belgeleri temin etmiş olması gerekiyor. 


Ayrıca tapuda satış harcı ödeniyor. Bu harcı alıcı ve satıcılar ayrı ayrı ödemekle mükellef oluyor.


Bilindiği üzere tapu harcının ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanıyordu. 


Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar ile bu oran konut ve işyerleri için binde 20'den binde 15'e düştü. Ancak yalnız konut ve işyerleri kampanyaya dahil edildi. Arazi ve arsalar kampanyaya dahil edilmedi.


Tapu harcı indirimi uzatılmadı. Bu nedenle tapu harcı indirimi bugün sona eriyor. Bu fırsattan yararlanmak isteyen kimselerin, mesai bitimine kadar tapudaki konut veya işyeri devir işlemlerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.


Örnekler


1- Taşınmaz cinsi: Mesken

Taşınmaz bedeli: 200 bin TL

Tapu harcı oranı: Binde 15

Tapu harcı bedeli: 3 bin TL


2- Taşınmaz cinsi: Arsa

Taşınmaz bedeli: 50 bin TL

Tapu harcı oranı: Binde 20

Tapu harcı bedeli: 1000 TL



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com