Taşınmaz malların tapu dairesindeki devir işlemlerinde belli oranlarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor.Ancak kimi zaman taraflar daha az tapu harcı ödemek için gerçekleşen tapu değerini daha az beyan edebiliyor.Peki tapu harcı eksik beyan edilirse ne olur?
Tapu harcı eksik beyan edilirse ne olur?
Gayrimenkullerin satış işlemlerinin gerçekleşebilmesi için alıcı ve satıcının tapu dairesine başvuruda bulunması gerekiyor. Tapu dairesinde verilen hizmetin karşılığında tapu harcı ödeniyor.
Tapuya ödenecek harcın hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gerekiyor. Harç gerçekleşen satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor.
Gerçekleşen satış bedeli ne kadar yüksek ise ödenmesi gereken harç bedeli de o kadar yüksek oluyor.100 bin TL değeri olan bir taşımaz için 2 bin TL olarak ödenirken,400 bin TL değeri olan taşınmaz için 8 bin TL ödenmesi gerekiyor.
Taşınmaz sahipleri harç bedelini daha az ödemek için satış bedelini olduğundan düşük gösterebiliyor.Peki tapu harcı eksik beyan edilirse ne olur?
Bu durumun Maliye tarafından tespit edilmesi halinde kişiye tapu harç cezası kesiliyor.Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor.
Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.
Bu ceza ile karşılaşmak istemeyen mükellefler, vergi dairesine pişmanlık beyannamesi verebiliyor. Tapu harcı pişmanlık beyannamesinin; tapuda eksik beyanname verildiğinin Maliye tarafından farkedilmeden verilmesi gerekiyor.
Tapu harcı pişmanlık dilekçesi!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com