05 / 05 / 2024

Tapu ayırma masrafı 2015!

Tapu ayırma masrafı 2015!

Tapu ayırma işleminin tamamlanabilmesi için belirlenen tapu ayırma masrafının ödenmesi gerekiyor. Peki tapu ayırma masrafı ne kadar?İşte tapu ayırma masrafı 2015..


Tapu ayırma masrafı 2015!

Tapu ayırma işlemi diğer adıyla ifraz, tek bir parsel halinde tapuya kayıtlı olan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılması olarak tanımlanıyor.


Tapuda ayırma işlemi için istenen belgeler Krokili beyanname,Taşınmaz mal belediye ve mücavir alan sınırları çerisinde ise Belediye Encümen kararı, dışında ise İl idare Kurulu kararı,Taşınmaz mal malikinin veya maliklerinin nüfus hüviyet cüzdanları veya pasaportları,malik veya malikler bizzat müracaat etmiyorlarsa ifraz işlemi için açık yetkinin bulunduğu düzenleme şeklinde vekâletnameleriyle vekilin nüfus cüzdanı veya pasaportu,Malik veya maliklerin veya vekâleten yapılıyorsa temsilcinin(vekilin)ikişer adet fotoğraflarıdır.


Tapuda ayırma işleminde istenen belgelerin yanı sıra ayırma işleminin tamamlanabilmesi için söz konusu gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye istenen evrakler ile birlikte yıl içerisinde belirlenen tapu infraz harcının ödenmesi gerekiyor.Ayırma masrafı,ayrılmış olan parselin ayrılmadan olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanıyor ve her sene bu oran değişebiliyor.Tapu ayırma masrafı 2015 şu şekilde:


*İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)


*(5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 11,38)


*Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 4,55)

Tapu ayırma işlemleri!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com