05 / 05 / 2024

Müşterek tapu ayırma masrafları!

Müşterek tapu ayırma masrafları!

Müşterek tapular üzerinde, hissedarların isteği halinde ayırma işlemi yapılabiliyor.Peki müşterek taou ayırma masrafı ne kadar?İşte müşterek tapu ayırma masrafları..


Müşterek tapu ayırma masrafları!

Müşterek tapu, bir taşınmaz malın sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belge olarak karşımıza çıkıyor.


Müşterek tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. 


Buna karşın müşterek tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. Müşterek tapuyu ayırma işlemi de yapılabiliyor.


Tapuda tescilli bir parselin birden fazla parsellere ayrılması işlemi tapuyu ayırma işlemi müşterek tapunun ayrılması olarak karşımıza çıkıyor.


Müşterek tapuyu ayırma işleminin yapılabilmesi için aşağıdaki belgelerin temin edilmesi ve tapu ayırma masrafınının ödenmesi gerekiyor.


Müşterek tapuyu ayırmak için gereken belgeler..

- Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış plan ve eki belgeler,


- Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine alt veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı ve temsil belgesi,


- İstendiği takdirde, tapu senetlerine yapıştırılmak üzere ayırmalarda (ayrılması istenilen parça sayısı kadar) taşınmaz mal sahibinin son alt ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,


- Taşınmaz malın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya il idare Kurulunun olumlu kararıdır.Peki müşterek taou ayırma masrafı ne kadar?


Müşterek tapu ayırma masrafları 2015:

a)İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)


b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 11,38)


c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 4,55)

Müşterek tapu nasıl satılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com