20 / 04 / 2024

Devletten kentsel dönüşüme tam destek!

Devletten kentsel dönüşüme tam destek!

Devlet, hasarlı yada riskli binalarda oturanlara yıkım ve tahliye aşamasından, başka bir eve taşınma sürecinde faiz desteği sunuyor. 18 ay boyunca, aylık 595 TL ile 960 TL arasında değişen kira desteği veriliyor.



Devlet, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verdi. Türkiye genelinde 20 yılda 6.7 milyon konut dönüşüm kapsamına alındı. Fakat kentsel dönüşüm sürecinde oluşacak masraflar birçok vatandaşı zor duruma sokuyor. Bu sebeple evini dönüştürmek isteyenlere hükümet tam destek veriyor.


Güneş Gazetesi'nde yer alan habere göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından illere göre en düşük 595 TL, en yüksek 960 TL kira yardımı yapılıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak kira yardımları, Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki (TÜFE) yıllık değişim oranına göre her sene yeniden belirleniyor. 2019 yılı için henüz bir güncelleme yapılmazken, ödemeler 2018 yılı rakamlarına göre belirleniyor.


36 AYA KADAR YARDIM  


Riskli alanların ve yapıların dönüşüm kapsamında yeniden inşa edilmesi için başlatılan çalışmalarda 18 ay boyunca kira desteği sunuluyor. Eğer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa, bu süre 36 aya kadar da çıkabiliyor.



 

MÜMKÜNSE GEÇİCİ KONUT  


Anlaşmaya göre tahliye edilen yapıların maliklerine mümkün olması halinde kira yardımı yerine tahliye tarihinden itibaren konut ve iş yerlerinin teslim tarihine kadar, geçici konut veya iş yeri de tahsis edilebiliyor. 


EVİM RİSKLİ Mİ?


- Bina risk tespiti yaptırabilmek için herhangi bir çoğunluk aranmıyor. Kat maliklerinden bir kişinin bile başvurması yeterli.


- Risk tespitleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış, bu alanda yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından yapılıyor.  


- Tespit sonucunda eğer bina riskli çıkarsa, söz konusu yapı için mecburen yıkım süreci başlıyor.  


- Yıkımı  durdurmak isteyen konut sahiplerinin karara 15 gün içinde itiraz edebilme hakkı bulunuyor.  


- Eğer itiraz sonrasında da binanın riskli olduğu kabul edilirse, 60 gün içinde yıkılıyor.  


- Yıkım yerine güçlendirme de yapılabiliyor.


- Bunun için konut sahiplerinin bu 60 günlük süre içinde güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunu ispat ettirmesi gerekiyor. 


HASAR VE RİSK


Tespit için 400 metrekarelik bina için 1812 lira ücret alınıyor. 401 metrekareyi aşan her 80 metrekare için bu bedel 226 TL artıyor. Tespit ücreti malikler tarafından ödeniyor. 100 metrekare için bakanlık 600 TL tespit kredisi verirken, ödeme süresi 24 aya çıkıyor.


BAŞVURULAR NEREYE YAPILIYOR? 


Kira yardımı için tahliyeden itibaren en geç bir sene içerisinde başvuruda bulunulması gerekiyor. İstanbul,  İzmir  ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm müdürlüklerine diğer şehirlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne gerekli belgeleriyle dilekçe veriliyor. Konut sahipleri ve kiracılar için farklı belgeler isteniyor. Bu belgeler bakanlığın web sitesinde de yer alıyor.


EN YÜKSEK İSTANBUL'DA


Kira yardımı miktarı şehirlere göre değişiyor. Rakamları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı belirliyor.


595 TL: Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis. 


675 TL: Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce. 


755 TL: Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale. 


830 TL: Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van. 


905 TL: Adana, Antalya, Bursa, Konya.


960 TL: Ankara, İstanbul, İzmir. 


3 TEŞVİK BİRDEN


1- FAİZ DESTEĞİ

Kentsel dönüşüm için kredi çeken vatandaşlara faiz desteği de sunuluyor. Kira yardımı alan vatandaşlar ise faiz desteğinden faydalanamıyor. 16 bankanın verdiği destek kapsamında bağımsız bölüm başına en fazla 100 bin TL kredi kullanılabiliyor.  


2- TAŞINMA PARASI  

Kiracılara, 18 ay kira desteği verilmiyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kiracı olduğu ev veya iş yerinden ayrılmak zorunda kalanlara, bir kereye mahsus taşınma yardımı veriliyor. Taşınma yardımı kiracılar için şehirlere göre değişiyor. 1.190 TL ile 1.920 TL arasında, sınırlı ayni hak sahipleri için 2 bin 975 TL ile 4 bin 800 TL arasında değişiklik gösteriyor.  


3- TADİLAT KREDİSİ

Yıkım kredisi 1000 metrekarelik bir yapı için 6 bin TL'ye ulaşıyor. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren, 6 ay içerisinde yıkım işleminin yaptırılıp enkazın kaldırılması gerekiyor. Yapım kredisinde ise anlaşmalı bankalar tarafından kredi kullanım talepleri olumsuz cevap verildiğinde bakanlık da destek veriyor.


MAĞDUR AİLELERE 745 BİN TL


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamada İstanbul Kağıthane'deki yıkılan ve hasar gören binalar sebebiyle mağdur olan 149 haneye toplamda 745 bin TL yardım yapıldığını açıkladı.



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Kayseri kura, TOKİ Aksaray kura