08 / 05 / 2024

Tahliye taahhüdü noter şartı var mı?

Tahliye taahhüdü noter şartı var mı?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı, evi tahliye edeceği tarihi tahliye taahhütnamesi ile belirtebiliyor. Peki tahliye taahhüdü nerede yapılır? Tahliye taahhüdü noter şartı var mı?


Tahliye taahhüdü noter şartı var mı?

Tahliye taahhüdü, kiracının, kiraladığı gayrimenkulü belirli bir tarihte boşaltacağına ilişkin olarak yaptığı yazılı irade beyanı olarak ifade ediliyor.


Kiralanan taşınmaz malın tahliye nedenlerinden biri olan tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için yazılı olması; ilk kira sözleşmesinden sonra yapılmış olması; özgür irade ile verilmiş olması ve açıkça belli bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor. 


Kira kontratıyla aynı gün yapılan bağımsız tahliye taahhüdü geçersiz oluyor.  Ancak, ilk sözleşmeden sonra yapılacak ikinci sözleşmeye konulacak tahliye taahhüdünü içeriyor hükümler ile ikinci sözleşmeyle aynı tarihli bağımsız tahliye taahhüdü geçerli oluyor. Birden çok kiracının varlığı halinde tahliye taahhüdü, bütün kiracılar tarafından verilmesi gerekiyor. 


Taahhüd verdiği halde evi boşaltmaması halinde gayrimenkul sahibi, kiracıdan gayrimenkulü tahliye etmesini isteme hakkına sahip oluyor.Peki tahliye taahhüdü nerede yapılır? Tahliye taahhüdü noter şartı var mı? diyorsanız işte yanıtı..


Tahliye taahhütnamesinin noterde düzenlenmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak noterde yapılması halinde ileride çıkabilecek problemler karşısında ispat açısından büyük kolaylık sağlıyor. 

Tahliye taahhüdü icra takibi nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com